Triton viert 140-jarig bestaan op en om het water

Roeien Roberto Cancian

Op maandag 5 oktober 1880, wordt de vereniging ‘Triton’, bij hamerslag van de heer Nieuwenhuis tijdens een vergadering van corpsleden, een feit. Op de Kruisvaart wordt daarna de eerste loods, drijvend op biertonnen, geopend. Ondanks dat vandaag dus de officiële verjaardag is van Triton heeft de Lustrumcommissie de meeste activiteiten gepland van 10 tot en met 17 juli 2021. In deel twee van het artikel rond de jubilerende Utrechtse roeivereniging meer over de oprichting, de mooiste blikken en het lustrumjaar.

De eerste stappen op weg naar de Nederlandsche Studenten Roeibond worden in 1882 gezet, als Triton zich aansluit bij het idee van Njord en Laga om een jaarlijks terugkerende wedstrijd te organiseren; de Varsity. In 1883 later ‘trekt Triton op de Hollandia haar eerste blik’ (roeiterm voor ‘een medaille behalen’ red.). Winst op het hoofdnummer laat echter op zich wachten tot 1895, als de ploeg ‘Schering en Inslag’ (Van Duyl, Moltzer, Lulofs, Hartog en Brandt) de toon zet voor de komende jaren door viermaal op rij het hoofdnummer te winnen. Wegens teruglopende ledenaantallen ziet Triton zich in 1969 genoodzaakt ook niet-corpsleden toe te laten. In de loop van de jaren zestig en zeventig wordt duidelijk dat Triton, en de andere studentenroeiverenigingen, Opopoi (U.V.S.V), Charon (Veritas) en Batavier (Unitas) niet langer voort kunnen bestaan zonder elkaar. Vanaf 1967 worden er besprekingen gevoerd over samenwerkingsplannen voor de universitaire roeiaccommodatie. In 1970 ontstaat uit een fusie tussen Charon en Batavier de vereniging A.U.S.R. Orca, Opopoi vindt het nog te vroeg voor een officiële fusie. De doelstellingen van beide verenigingen blijken toch te ver uit elkaar te liggen en Opopoi gaat weer in dialoog met Triton. In september 1972 roeien de vrouwen hun boten naar de loods van Triton en de fusie is een feit. Vijf jaar later wordt de bouw van een gezamenlijke loods gestart aan de Verlengde Hoogravenseweg.

 

RTC

Triton maakte in 2010 een grote sprong naar een professionele roeivereniging door het opzetten van een Regionaal Talent Centrum, waarin de krachten van regionale roeiers en professionele coaches gebundeld worden. In 2012 werd het meerjarenplan ingevoerd met als doel om binnen vijf jaar bij de vijf beste roeiverenigingen van Nederland te horen. Met het aannemen van profcoach Coen Eggenkamp en krachttrainer Tjalling Knijf deed Triton een goede stap in die richting. Ondertussen doen de bondsroeiers van Triton goeie zaken voor het Nederlandse roeien. Kaj Hendriks werd in 2013 wereldkampioen in de M4- en ook Harold Langen wist zich een weg te banen naar de Nederlandse Roeibond.

Voordat het roeiseizoen van 2016 in Nederland was begonnen, bewijst Joanneke Jansen dat je zelfs na een bestuurjaar nog op topniveau kan presteren. Na een lange en zware selectie voor de boot van Oxford wist ze uiteindelijk een plek te veroveren. Niet heel veel later verslaat de boot met Jansen Cambridge en wint daarmee de meest prestigieuze studentenroeiwedstrijd van Engeland, the Boatrace.

Maar liefst drie Tritonezen hebben in de zomer van 2016 de donkerblauwe eer verdedigd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Harold Langen roeide in de Mannen vier-zonder, Monica Lanz in de Vrouwenacht en Kaj Hendriks in de Hollandacht. Alle drie Tritonezen wisten de olympische finale te behalen. Kaj Hendriks wist met de Hollandacht de derde plaats te bemachtigen en dus een bronzen medaille binnen te slepen. Dit betekende de vijfde olympische medaille voor Triton in haar 136-jarige geschiedenis.

 

Stuurvrouw

Terug naar het heden, terug naar het lustrumjaar. Fiep Warmerdam, voorzitter van Triton, werd als eerstejaarsstudent naar de Utrechtse roeiclub gesleurd. Sinds augustus van dit jaar heeft ze de voorzittershamer overgenomen. ‘Ieder jaar is er een andere voorzitter. Geweldig om deze functie te bekleden bij een club met een rijke geschiedenis.’ De laatste maanden is ze veel met haar gedachten bij het wel dan niet doorgaan van de lustrumactiviteiten. ‘Het is in deze tijd moeilijk om het op een verantwoorde manier te organiseren. Roeien is van alle tijden maar we kunnen niet zomaar met z’n allen de boot in stappen. Het is continu schakelen en nadenken welke stappen we kunnen nemen.’ De Lustrumcommissie heeft een leuk en uitdagen programma samengesteld. ‘En wij vragen ons voortdurend af: Mag het doorgaan, vinden wij het verantwoordelijk en hoe doen we het zodat we niet alle leden naar één plek halen?’

Op 5 oktober, een doordeweekse dag, zal het bestuur en de Lustrumcommissie samen een drankje doen om 140 jaar Triton te vieren. ‘Zaterdag willen we oud-leden en leden van verdienste bij elkaar brengen voor een lunch. In een later stadium hoop ik dat er meer mogelijk is voor álle leden.’

Zelf werd Warmerdam stuurvrouw nadat ze zeven keer in de week actief was met wedstrijdroeien. ‘Ik was niet snel genoeg en werd na een tijd uit de selectie gekickt, daarna ben ik stuurvrouw geworden en ben ik bij mooie wedstrijden geweest. Ook bij de Nederlandse toproeiers Kaj Hendriks en Harold Langen.’ Nu gaat alle tijd in haar actieve rol als voorzitter. ‘Ik ben bijna iedere dag bij de vereniging. Er gebeurt veel rondom het Merwedekanaal en de situaties rondom de bruggen en het roeiwater vragen veel aandacht.’ De komende weken is de blik echter met name gericht op het 140-jarig jubileum.