Tropenjaren als betaald voetballer

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Ton de Ruiter

In het kader van de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw maakt verslaggever Ton de Ruiter een portret van een FC Utrecht rechtsback, als introductie van de spelers op die positie. Deze maand Cor Hildebrand, die in september 1969 debuteerde op 18-jarige leeftijd. In Maastricht is MVV de winnende tegenstander (2-0) van DOS.

In september 1978 speelt de rechterverdediger (13-09-1951) zijn laatste wedstrijd in de eredivisie.

In Maastricht, met weer MVV als winnende opponent van FC Utrecht. De invalbeurt in het zuiden is zijn enige optreden in het seizoen 1978-1979. Hildebrand heeft te veel gevergd van zijn lichaam. Een volledige baan van 40 uur per week bij de post en betaald voetballer. Het zijn tropenjaren. Op 28-jarige leeftijd wordt Hildebrand afgekeurd voor betaald voetbal. Na twee operaties aan zijn achillespees en twee ingrepen aan zijn knie loopt hij zijn postronde met een brace.

 

Sterrenwijk
Hildebrand groeit op in Sterrenwijk, een wijk die voetbal ademt. De familie Van de Bogert woont bij de Hildebrands aan de overkant. Even verder in de straat wonen Mosje Temming en de jongens van Weldam. In de Notenbomenstraat Willem ’Buik’ van Arnhem. ‘Mosje speelde bij DWS. Die kwam de straat inrijden met een auto als die van Prins Bernhard. Dat maakte als jochie zoveel indruk op je’, vertelt de voetballer jaren later.

Zijn vader is voddenboer met een drankprobleem. Voetbal interesseert hem in het geheel niet. De rol van voetbalvader wordt overgenomen door zijn opa, door overbuurman Van de Bogert en door trainer Ries van Maarschalkerweerd.  Het laatste jaar van DOS is zijn eerste als betaald voetballer. Laslo Zalai is trainer, Willy Brokamp zijn eerste tegenstander.  ‘Een snotjochie was ik. Ed van Stijn speelde in het eerste, die was onderwijzer. Tegen hem keek ik op. Moest ik meneer zeggen of gewoon Eddy.’

De talentvolle Utrechter doorloopt alle nationale jeugdelftallen en speelt daarin met onder andere Bert van Marwijk, Wim Rijsbergen, Johan Neeskens, Johnny Rep, Willy en René van der Kerkhof en Piet Schrijvers. Bij de fusie in 1970 is er vanzelfsprekend plek voor de jeugdinternational bij FC Utrecht. Het begin van een onvergetelijke periode. Negen prachtige jaren inclusief een uitstapje op uitleenbasis naar FC Wageningen.

De concurrentie voor de positie als linker- en rechterverdediger is groot. Piet van Oudenallen, Jan Blaauw, Hans van Huissteden en Cor Hildebrand strijden om twee plaatsen. In de eerste wedstrijd van de FC uit tegen Feyenoord staat Cor in de basis. Coen Moulijn is zijn tegenstander. In de eerste helft houdt de Utrechtse krullenbol goed stand, na de hervatting wordt hij weggespeeld.

In de tweede helft van de competitie verliest hij zijn plaats aan Hans van Huissteden. Trainer Bert Jacobs legt hem uit dat zijn tijd nog wel komt. In het FC Utrecht Jaarboek zegt hij: ‘Cor heeft de klasse om in de eredivisie mee te draaien. Hij moet leren zelfbewust te voetballen en meer risico’s in zijn spel te leggen.’  Cor is zelfkritisch: ‘Ik was geen hoogvlieger, meer dan een waterdrager was ik niet maar ik stond wel tegenover wereldvoetballers als Piet Keizer en Jörgen Kristensen.’

Cor Hildebrand is één van de elf zonen van ‘Vader Jacobs’. Bij een bezoek aan zijn woning in Benschop vele jaren terug valt een Wurlitzer-jukebox met ‘goud van oud’ uit de jaren 70 op. De single van de Twee Kleintjes Pils over het eerste elftal van de immens populaire voetbalclub ontbreekt niet. Hildebrand heeft in den beginne wel moeite met het boemelende trainersduo Bert Jacobs en zijn assistent Frirz Korbach. ‘Ik was geen stapper, bij mij hoefde je ‘s nachts niet iemand langs te sturen om te voelen of de motorkap van de auto warm was.’

Hoofdtrainer
Na vier jaar Bert Jacobs en een slechte periode onder Jan Rab wordt Han Berger maart 1976 hoofdtrainer. Hildebrand komt in die zomer niet tot overeenstemming over een nieuw contract en voelt bij de besprekingen met het bestuur iets van ‘Ach die Cor tekent toch wel’. Hij houdt zijn poot stijf en wordt uitgeleend aan FC Wageningen waar Fritz Korbach inmiddels hoofdtrainer is.

Een doorslaand succes wordt zijn rentree bij FC Utrecht in 1977 niet. Zijn seizoen eindigt al op 19 januari 1978, een gewonnen partij tegen Vitesse. Het lichaam wil niet meer. Verkeerd terechtgekomen tegen ADO, geopereerd aan zijn achillespees en te snel begonnen. Een tweede operatie brengt geen verbetering. Negen maanden later valt hij nog een keer in tegen MVV. Alleen Marco Cabo en Leo van Veen zijn dan nog over van het eerste FC-seizoen.

Als trainer gaat Hildebrand aan de slag bij Leerdam Sport, de jeugd van Argon en Hercules.


Dit artikel licht een rechtsback uit van FC Utrecht, maar die keus zegt niets over onze voorkeur. Laat u dus niet van de wijs brengen.
De keus is helemaal aan u.

Stem ook mee voor het FC Utrecht elftal van de halve eeuw!