Turnsters doen ervaring op voor European Youth Olympic Festival

Turnen Redactie

De Jong Oranje turnsters werken in voorbereiding op de komende Jeugd EK in augustus trainingsstages in binnen- en buitenland af. Utrechts turntalent van Turn4U Pleun Reinders reisde de afgelopen dagen mee naar Linz, Oostenrijk waar zij ervaring op kon doen voor eventuele kwalificatietrajecten voor het European Youth Olympic Festival (EYOF) 2019.

Het EYOF is een sportevenement met alleen olympische sporten voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar, dat om de twee jaar wordt gehouden. Tijdens het evenement maken de atleten kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Zo verblijven de deelnemers gezamenlijk in een olympisch dorp. Net als de Olympische Spelen heeft het EYOF een zomer- en een wintereditie. In 2019 zal de zomereditie gehouden worden in Minsk, Wit-Rusland.

Trainster Willemijn Niemeyer reisde mee met de trainingsstage naar Linz: ‘doelen vooraf waren om aan het eind van de stage vooral fit, fris, gemotiveerd en geïnspireerd huiswaarts te keren en plezier te ervaren én te laten zien. Die doelen zijn door alle turnsters ruimschoots behaald en ook voor de trainers waren er veel leermomenten.’

Tijdens de stage gold een zogenaamd 5-4-3 systeem; vijf turnsters per team mochten alle toestellen turnen, daarvan telden vier scores mee, waarbij uiteindelijk de drie hoogste scores het eindtotaal vormden. Niemeyer: ‘Een leuk extraatje was de derde plaats voor het team waar Pleun in zat, het andere team werd eerste. Van het gehele deelnemersveld had Pleun op haar sterkste toestel (de brug) de derde score van de 47 deelneemsters.’

Op 10 mei neemt Pleun voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie deel aan het IAG, een internationaal toernooi in Den Bosch.