Tusveld en Budding maken hun debuut in Amstel Gold Race

Wielrennen Hans van Ommeren

Utrechter Martijn Tusveld en Veenendaler Martijn Budding maken zondag hun debuut in de Amstel Gold Race, de belangrijkste wielerwedstrijd van Nederland. Budding maakte woensdag indruk in de Brabantse Pijl die de overgang inluidt van de kasseienkoersen naar de heuvelklassiekers. Tusveld stapte voor de finale af. Hij voelde zich niet lekker.

Beide renners komen dit seizoen uit voor het procontinentale Roompot-Nederlandse Loterij nadat ze enkele jaren deel uitmaakten van

Martijn Budding ©Twitter

de Rabo-opleidingsploeg. Ze hebben ondervonden dat het hard koersen is bij de profs, zeker wanneer het deelnemersveld voor het grootste deel bestaat uit de wereldtop. Maar ze leren ook.

Zo voelde Tusveld een kleine twee weken geleden de krachten uit zijn lijf vloeien in de Volta Limburg Classic, ook wel de kleine Amstel Gold Race genoemd. De 23-jarige Utrechter leek met drie medevluchters te gaan strijden om de overwinning toen hij geconfronteerd werd met ‘hongerklop’, een fenomeen waar zelfs de allerbeste renners wel eens door geveld zijn.

De oorzaak was simpel: hij had de fout gemaakt niet genoeg te eten te drinken en zijn ‘brandstofvoorraad’ was dus niet tijdig aangevuld. ‘Een beginnersfout’ concludeerde Tusveld die erkende de hele dag ‘te veel’ met zijn krachten te hebben gesmeten.

De Utrechter met klimmerscapaciteiten revancheerde zich vervolgens in de vierdaagse Franse etappekoers Circuit Cycliste de Sarthe met een tiende plaats in de eindklassering. Maar helemaal fit keerde hij niet terug uit Frankrijk en in België volgde woensdag dus een terugslag. Tusveld hoopt evenwel ‘op betere benen’ in de enige echte Nederlandse klassieker waar zondag naar verwachting 100.000 bezoekers langs de kant van het parkoers zullen staan.

 

Ongekende beleving

Ook voor Budding die tot vorig jaar het koersen op de weg combineerde met het veldrijden, zal de Amstel Gold Race een ongekende beleving worden. De 21-jarige Veenendaler, in Frankrijk liefst 150 kilometer in de aanval in de openingsrit, manifesteerde zich woensdag in de Brabantse Pijl lange tijd voorin het peloton. In de finale moest hij echter passen, maar de  36e plaats bevestigde dat het met de vorm wel goed zit.

Het grootste probleem voor de twee jonge renners uit Midden Nederland zal de afstand zijn. Ruim 260 kilometer met in totaal 35 hellingen (met als laatste dit jaar niet de Cauberg maar de Bemelerberg) is een klus waar ze geen enkele ervaring mee hebben. Overigens doet nog een renner van Roompot uit de regio mee: Tim Ariesen uit Rhenen. Wanneer een van de drie de koers helemaal uitrijdt mag dat een prestatie van formaat genoemd worden.