Tusveld krijgt lof toegezwaaid over optreden in Zwitserland

Wielrennen Hans van Ommeren

Martijn Tusveld heeft de Ronde van Zwitserland zondag afgesloten met de 22ste plaats. De Utrechter was daarmee de beste procontinentale renner. Van de ploegleiding van Roompot - Nederlandse Loterij kreeg hij veel lof toegezwaaid over zijn optreden in de negendaagse etappekoers, die gewonnen werd door de Sloveen Simon Špilak. Steven Kruijswijk was met een derde plaats de beste Nederlander.

Overigens was Team Roompot minder prominent aanwezig dan vorig jaar toen Pieter Weening de koninginnerit won. Tusveld ging in de afsluitende tijdrit in Schaffhausen nog een keer tot de bodem.

Bij de eerste tussentijd handhaafde hij zich goed tussen de klassementsrenners, die met het oog op de Tour de France langzamerhand in topvorm geraken. Uiteindelijk finishte hij heel knap als 18de op 1,29 minuut van specialist Rohan Dennis, die twee jaar geleden nog de proloog van de Tour in Utrecht op zijn naam had geschreven.

‘De mannen hebben zich knap geweerd in dit sterke veld,’ vatte ploegleider Erik Breukink het optreden van het team in de Zwitserse negendaagse samen.

‘Er waren er een paar best zenuwachtig over wat hun in deze zware ronde te wachten stond. Maar de eerstejaars hebben zich prima staande gehouden en ook de meer ervaren jongens hebben naar behoren gepresteerd. Wij hebben meegezeten waar wij mee wilden zitten en wat Martijn laat zien op de laatste dag is gewoon prima.’

Tusveld was in vrijwel alle ritten de best geklasseerde renner van Roompot. ‘Petje af,’ zei Eurosport-commentator Bobbie Traksel over de 23-jarige Utrechter.

Komend weekeinde wacht Tusveld het NK voor de profs in Montferland.