Twee keer estafettegoud Selma Poutsma in World Cup

Shorttrack Redactie

Selma Poutsma heeft nog niet de topvorm die nodig is voor individuele topprestaties. Dat bleek dit weekend in Dordrecht, waar de vierde en laatste ISU World Cup werd gehouden. De 22-jarige shorttrackster uit Utrecht wist geen finaleplaats te bereiken. Maar ook het Nederlandse uithangbord Suzanne Schulting kreeg een paar tikken op de vingers. Alleen op de relaynummers deed TeamNL, met Poutsma, het uitstekend en won het twee keer goud.

Belangrijk in Dordrecht was dat Nederland alle mogelijke tickets voor de Olympische Spelen in de wacht sleepte en dat lukte. Nederland mag straks in Peking op alle individuele afstanden met het maximale aantal (drie) starten. Over de hele linie viel het toernooi tegen. Schulting hoopte vijfmaal goud te pakken en bleef steken op twee, beide met een estafetteploeg. Op de individuele nummers werd ze steeds afgetroefd. Poutsma werd op de 1000 meter al uitgeschakeld in de heat. Op de 500m ging ze wel door als tweede. Ze won vervolgens haar kwartfinale maar sneuvelde in de halve finale.

Op de individuele nummers staat Schulting bij de vrouwen in de pikorde onbetwist op de eerste plaats en lijkt Xandra Velzeboer nog voor Selma Poutsma te komen. Maar de Utrechtse kan een hoge snelheid ontwikkelen en dat is belangrijk voor een estafette. Ze deed mee op de gemengde aflossing en Nederland veroverde in Dordrecht verrassend goud.

Poutsma bracht Nederland vanaf plaats twee in leidende positie en Schulting vergrootte het gat. Sjinkie Knegt hield de voorsprong vast en Jens van ‘t Wout mocht het afmaken. Met een Hongaar van het favoriete team hijgend in zijn nek drukte hij zijn schaats nipt als eerste over de finish. De vreugde was groot in het Nederlandse kamp.

Op de vrouwenrelay was Nederland wel de favoriet en het kwartet bestaande uit Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer maakte het waar. Het team gaat ook als kanshebber voor het goud naar de Winterspelen. Voor de vier plaatsen zijn evenwel zes rijdsters beschikbaar die elkaar weinig ontlopen en er zal er eentje moeten afvallen. Per land mogen immers maar vijf mannen en vijf vrouwen afgevaardigd worden.