Twee nationale skititels voor talentvolle Britt van Winsen

Skiën Willem van der Steeg

Dat Britt van Winsen zich thuis voelt op de lange latten was al langer bekend. De 15-jarige Vleutense heeft nu haar talent bevestigd door tweemaal Nederlands kampioen te worden in het skiën op baan. Op de Nedereindse borstelberg in Utrecht veroverde ze eerst de titel bij de jeugd, om daarna ook bij de vrouwen iedereen achter zich te laten. Daarmee zette zij een nog niet eerder vertoonde prestatie neer.

Het skiën werd Britt min of meer met de paplepel ingegoten. Ze stond al op 4-jarige leeftijd op de lange latten. ‘We gingen dat jaar op wintersport, dus leek het ons verstandig alvast skiles te nemen.’ Haar vader vormde een inspiratiebron. ‘Papa stond van jongs af aan ook al op de ski’s en deed dat niet onverdienstelijk. Ik ben begonnen bij skipiste Nieuwegein. Toen ik 5 jaar was zat ik al in het wedstrijdteam.

Ik kon mij daar echter niet echt optrekken aan teamgenoten, want ik was verreweg de snelste. Er waren ook weinig kinderen van mijn leeftijd. Ik ben toen verhuisd naar skiclub Wolfskamer in Huizen, waar mijn vader in het wedstrijdteam zat. Daar kon ik mij ook meten met jongens, want we trainen vaak gemengd.’

Op de vraag hoe het kan dat een 15-jarige niet alleen bij de jeugd, maar ook bij de senioren kampioen op de baan wordt, reageert ze bescheiden: ‘Ik doe er hard mijn best voor en op het NK zelf moet het ook wel meezitten met bijvoorbeeld de vorm van de dag.’

In het skiseizoen traint de vmbo-scholiere ongeveer 12 uur in de week, in de zomer doet ze ook aan tennis. ‘Ik doe dat om fit te blijven en om mij niet te vervelen als ik niet op de ski’s kan staan. Gelukkig duurt dat nooit lang, want alleen in de zomervakantie zelf heb ik écht vakantie. Voor de rest gaan we gewoon door hoor’, lacht het ski-talent.

 

Britt van Winsen stijlvol in actie op de lange latten. Foto archief familie Van Winsen

 

Voorkeur

Van Winsen skiet zowel op de kunstbaan als op sneeuw. Ze heeft echter een duidelijke voorkeur voor de baan. ‘Doordeweeks trainen we ook wel op kunstsneeuw in Zoetermeer en met het wedstrijdteam van Wolfskamer gaan we in vakanties naar Oostenrijk, maar geef mij toch maar het baanskiën.

De sfeer is veel leuker dan bovenop een Oostenrijkse berg, want die is vaak veel minder toegankelijk voor publiek. Baan skiet ook moeilijker dan echte sneeuw. In de sneeuw glijd je makkelijker je bochten, op de baan wordt elk foutje afgestraft.’

Bij de jeugd was het al het derde opeenvolgende jaar dat Van Winsen met de eer ging strijken, wat nog niet eerder is voorgekomen. ‘Op mijn dertiende werd ik voor het eerst Nederlands jeugdkampioen en daarna dus nog twee keer. Bovendien werd ik nu ook nog algeheel kampioen. Het voelt alsof ik daarmee mijn doelen heb bereikt, want dit wilde ik halen.

Voor de toekomst wil ik echter ook beter worden in de sneeuw en aan het NK sneeuw meedoen, wat helaas afgelopen jaar door een blessure in het water viel. Mensen zeggen wel eens dat ze mij ook graag in de sneeuw zouden willen zien, maar dat is op dit moment nog niet haalbaar vanwege onder meer school.

Bovendien zie ik mijn familie dan te weinig, want dan ben je echt weken achtereen van huis,’ knipoogt Van Winsen. ‘Maar ach, we zien nog wel. Het belangrijkste is dat ik lekker bezig blijf en plezier houd in mijn sport.’