Twee zilveren medailles Selma Poutsma op enerverend EK

Shorttrack Hans van Ommeren

Wat goud en tweemaal zilver had kunnen zijn, werd uiteindelijk tweemaal zilver. Toch kon Selma Poutsma tevreden zijn over haar debuut op het EK shorttrack onder de Nederlandse vlag. De 21-jarige Utrechtse pakte individueel zilver op de 1000 meter en die kleur werd het ook na een chaotische race op de relay, waar overigens op goud gerekend was. Bijna was Poutsma nog tweede geworden in het allroundklassement maar de jury besliste anders.

Met veel tumult werd in de Poolse kustplaats Gdansk de individuele 3000 meter afgesloten, een officieuze afstand die wel meetelde voor het eindklassement. Omdat Suzanne Schulting al zeker was van de Europese titel die ze met overmacht prolongeerde, wilde ze wel wat voor haar teamgenoot Selma Poutsma doen. Wanneer die de ’superfinale’ zou winnen zou ze Schulting vergezellen naar het eindpodium.

Het tactische plan leek zijn vruchten af te werpen. Na een rustig begin ging Poutsma naar de kop en versnelde. Schulting deed zoals in het wielrennen afstopwerk, maar het lukte Poutsma niet om echt weg te komen. Sterker, de krachten vloeiden weg bij de 21-jarige Utrechtse. Vlak voor de streep dreigde ze ingehaald te worden, ware het niet dat Schulting haar een klein duwtje gaf en Poutsma nog net als eerste finishte. Genoeg voor de tweede plaats in het eindklassement.

 

Onverbiddelijk

De vreugde duurde echter niet lang. Dat zelfs de Europese koningin van het shorttrack niet boven de wet staat werd snel duidelijk. De jury was onverbiddelijk, Schulting werd gediskwalificeerd en dat gold ook voor Poutsma. Weg medaille want de Utrechtse tuimelde daardoor naar de zevende plaats.

Veel tijd om te balen hadden de Nederlandse meiden niet want kort daarna stond de afsluitende relay op het programma. Op dat nummer verdedigde de Nederlandse ploeg haar titel en was opnieuw torenhoog favoriet na een ijzersterke halve finale op zaterdag.

Mogelijk speelde het gedoe van de 3000 meter onbewust nog mee want het liep niet goed af. Kopvrouw Schulting kwam ten val en het goud was uit zicht. Nederland pakte nog wel brons, maar dat voelde niet eens als een troostprijs. Een minuut later was het brons in zilver getransformeerd. Winnaar Rusland werd als schuldig aangemerkt bij de val van Schulting en gediskwalificeerd.

 

Tactisch

Een dag eerder had Poutsma op de eerste twee individuele afstanden laten zien heel hard te kunnen schaatsen, maar in tactisch opzicht nog wel wat te kunnen leren. Op de 1500 meter redde ze het niet in de halve finales. De vierde plaats in haar race betekende uitschakeling voor de A-finale. De Utrechtse werd vervolgens tweede in de B-finale.

Op de 500m wil Poutsma in de nabije toekomst naar de wereldtop. Op het EK mondde de kortste afstand uit in een deceptie. Ze werd in haar halve finale race weliswaar tweede achter Schulting  maar kreeg een penalty aan de broek. Volgens de jury was er sprake van een ongeoorloofde actie – Poutsma kwam van achteren – waardoor de Italiaanse Martina Valcepina ten val kwam. Een zware beslissing oordeelde studiogast van de NOS, Niels Kerstholt. ‘De Italiaanse dook wel erg naar Poutsma toe.’

 

Geduld bewaren

De coach van RTC Midden Skate United, waar Poutsma trainde voordat ze in de nationale selectie van Jeroen Otter kwam, had een advies voor zijn voormalige pupil. Kerstholt vond dat ze beter even had kunnen wachten op een geschikter moment. ‘Zeker wanneer je zoveel snelheid in de benen hebt. Waarom moet je al na anderhalve ronde  die inhaalactie maken als je nog drie ronden hebt? Aan de andere kant is het niet altijd slim om na te denken op de 500 meter, dan ben je vaak te laat. Maar soms is het beter even je geduld te bewaren. Dit was zonde, Selma was gewoon beter dan de Italiaanse.’

Poutsma revancheerde zich een dag later ijzersterk op de 1000 meter. In de halve finale spaarde ze zich maar nadat Xandra Velzeboer gevallen was rukte ze op naar plaats 2, goed voor haar allereerste finaleplaats. Daarin reed uiteraard ook Schulting die met kop en schouders boven het hele veld uitstak. Het Nederlandse duo domineerde van begin tot eind. Eerst ging Poutsma aan kop. Schulting nam het over en alert haakte Poutsma aan. Op ‘de bagagedrager’ reed de Utrechtse naar zilver. Ongetwijfeld lonkt nu al het WK begin maart in Dordrecht.