Tweede Giro-ritzege Wiebes, Bredewold stunt in ‘Baloise’

Wielrennen Redactie

Lorena Wiebes heeft haar tweede ritzege te pakken in Italië. In de achtste etappe van de Giro Donne, voorheen de Giro Rosa, was de Mijdrechtse de snelste in de massasprint. De renster van Team DSM klopte net als in rit vijf de Noorse Emma Norsgaard van Movistar, terwijl Maria Sperotto als derde over de finish kwam. Marianne Vos werd vijfde. De koningin van de vrouwen-Giro had een dag eerder historie geschreven met haar dertigste ritzege in Italië.

Dat resulteerde in een post op Instagram van Mark Cavendish, die donderdag zijn 34ste zege in de Tour boekte en op gelijke hoogte kwam met de legendarische Eddy Merckx. ‘Marianne Vos heeft mij op zoveel niveaus geïnspireerd. Ze is de absolute GOAT (greatest of alle time),’ sprak de Brit zijn bewondering uit voor de Nederlandse.

De beste aller tijden, van dat predikaat is Lorena Wiebes nog mijlenver verwijderd, maar ze rijgt de zeges wel aaneen. Opnieuw na goed voorbereidend werk van ploeggenotes als Floortje Mackaij die zich niet van de wijs lieten brengen door een valpartij vlak voor de finish.

Met een brede lach vertelde Wiebes dat de sprint nogal rommelig verliep, maar dat de rensters van DSM elkaar op tijd weer vonden, zodat ze op 300 meter van de finish kon versnellen. De Mijdrechtse keek ook nog even terug op de prestatie van Marianne Vos. ‘Wat Marianne heeft gedaan is geweldig. Hopelijk kan ik ook ooit voor de dertig gaan, maar ik heb nog een lange weg af te leggen.’

Zondag eindigt de Giro Donne. Anna van der Breggen leidt het klassement met overmacht.

 

Mischa Bredewold

De eerste etappe van de Baloise Ladies Tour, donderdag gestart met een proloog in Utrecht, werd gewonnen door de talentvolle Mischa Bredewold uit Hoogland. Ze versloeg in het Belgische Eeklo haar twee medevluchters die in de finale uit het peloton waren ontsnapt. Bredewold, van Parkhotel Valkenburg, nam tevens de leiding in het algemeen klassement over van de Duitse Lisa Klein die donderdagavond in Utrecht de proloog op haar naam had geschreven.