Tweede goud Femke Bol met Nederlandse estafetteploeg

Atletiek Redactie

Femke Bol heeft op de EK indoor een tweede gouden medaille gewonnen. Dat gebeurde met het estafetteteam op de 4x400 meter. Een dag eerder was de Amersfoortse al Europees kampioen geworden op de 400m. Ook de mannen veroverden op dit estafettenummer de Europese titel. Wat de titel echt waard is moet deze zomer blijken op de Olympische Spelen. Duidelijk is wel dat de Nederlandse atletiek nog nooit in een dergelijke luxe positie heeft verkeerd.

Even leek bij de vrouwen het goud door de vingers van het Nederlandse kwartet te glippen. Tweede loopster Marit Dopheide was de zwakste schakel en moest veel terrein prijsgeven. Pas als vierde bereikte ze de finish voor de wissel, nadat startloopster Lieke Klaver nipt als eerste was binnengekomen. Lisanne de Witte deed het als derde loopster echter uitstekend en bracht het verschil aanzienlijk terug. Voor Femke Bol was het daarna een ‘koud kunstje’ om het af te maken. De Amersfoortse nam in de eerste 200 meter weinig risico om vervolgens de Britse Jessie Knight te passeren. Die besefte ook wel dat ze kansloos was tegen de beste Europese atlete op deze afstand en stelde zich tevreden met het zilver. De tijd van 3.27.15 betekende een nieuw kampioenschapsrecord.

Bij de mannen kwamen Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen tot 3.06.06, goed genoeg voor de Europese titel en een nieuw Nederlands record.

Dankzij de twee gouden medailles op het eind eindigde Nederland voor het eerst in de geschiedenis als eerste in het medailleklassement met vier keer goud, een keer zilver en twee keer brons. Want ook hordenloopster Nadine Visser kwam tot een verbluffende prestatie op de 60 meter en werd met haar nieuwe nationale record van 9.77 beloond met goud.