Tweede plaats voor Utrechtse karter in Europese competitie

Autosport Redactie

Zijn overstap naar een nieuw kartmerk en kartteam hebben Bruno Mulders goed gedaan. De dertienjarige coureur uit Bosch en Duin werd eind mei knap tweede tijdens de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Deze internationale karting competitie is aan het vierde seizoen bezig en bestaat uit vier weekenden vol races op vier verschillende Europese locaties. Op het circuit van het Italiaanse Adria liet Mulders in de juniorenklasse een dominante snelheid zien. Dat resulteerde erin dat hij in de beide finales tweede werd en dat hij in de tweede finale de snelste raceronde reed.

‘Het hele weekend verliep lekker. Nu sta ik tweede in het Europees kampioenschap, dus dat is helemaal mooi’, zei Bruno. ‘Mijn zelfvertrouwen is erg goed nu.’ Dat komt door de combinatie van heel hard trainen in de winter, een nieuw team en een nieuwe kart. Bruno rijdt nu op een OTK-kart bij het topteam JJ Racing. En dat bevalt hem uitstekend. ‘JJ Racing is een groot team; we waren met vier junioren in Adria. Zo konden we goed de juiste afstelling vinden. En onze motortuner Jacco van Dijk heeft de motoren erg goed voor elkaar, dus dat is ook top. In het team gebruiken we natuurlijk ook data en videobeelden. Daar heb ik veel aan.’

 

Data

Zeker met een nieuwe kart is die informatie goud waard. De verschillen met zijn oude kart zijn goed merkbaar, zei Bruno. ‘De OTK ligt wat vrijer. Ik vind hem ook wat makkelijker rijden. Ik ben er echt blij mee. Als je normaal wat agressiever rijdt, is dat wel even wennen. Dat duurde wel een paar races. In Adria ging het nu echt lekker. Ik had een goed gevoel over de kart. Ik ben ook iets relaxter gaan rijden.’

Na prima trainingen kreeg de getalenteerde Utrechter in de kwalificatie de bevestiging dat hij op de goede weg is. Hij reed de tweede tijd in zijn groep. ‘Daardoor had ik een mooie startpositie op de eerste rij.’ Een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van de EK-ronde op het circuit van Adria van vorig jaar. ‘Dat was mijn eerste keer op het circuit. Toen werd ik zevende of achtste.’ Uiteindelijk kwam hij als tweede over de finish. ‘Ik was superblij. Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar voor de punten was dit heel goed. Het is mijn beste resultaat ooit in het EK.’

Half juni reed hij eerst nog de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap op circuit De Landsard. Daar stond de jonge karter wederom op het tweede treetje. De volgende EK race wil hij op de bovenste trede van het podium staan. Die race wordt van 16 tot en met 18 juli gehouden op het circuit van Mülsen in Duitsland. Vooruitkijkend zegt hij: ‘Ik heb er nog nooit gereden. Ik weet alleen dat het een heel lang recht stuk heeft. Ik ga er vol voor.’