Tweede ritzege Marijn van den Berg in Tour de l’Avenir

Wielrennen Redactie

Marijn van den Berg is uitstekend bezig in de Tour de l’Avenir, het voorportaal van het profpeloton. Woensdag boekte de renner uit De Meern in Bar-sur-Aube zijn tweede dagsucces. In een lastige, heuvelachtige etappe over bijna 160 kilometer bleef hij zijn landgenoot Mick van Dijke in een massasprint voor. Van Dijke behoudt de leiderstrui, Van den Berg staat tweede in het algemeen klassement met nog vier ritten voor de boeg.  

De Tour d l’Avenir werd in 1961 voor het eerst gehouden en kent winnaars, die zich later zouden ontpoppen tot de beste coureurs van hun generatie. Joop Zoetemelk staat op de erelijst, net als Greg Lemond en Miguel Indurain.

Recente winnaars zijn Egan Bernal en Tadej Pogacar, de laatste jaren dominant in de Tour de France. Profploegen kijken met argusogen naar de verrichtingen van de talenten en het moet dan ook raar lopen wanneer Marijn van den Berg niet binnen afzienbare tijd een profcontract aangeboden krijgt. Wellicht gebeurt dat door Groupama-FDJ  waar zijn oudere broer Lars ook via de opleidingsploeg doorstootte naar de rijen der beroepsrenners. Overigens heeft Lars na een val de Tour du Limousin moeten verlaten met een gekwetste schouder en is het de vraag of hij dit seizoen nog in actie komt.

In de Tour de l’Avenir rijdt Marijn niet namens de Franse equipe, maar maakt hij deel uit van de Nederlandse selectie. Die deelt tot dusver in de Franse ronde de lakens uit.  Van den Berg sloeg toe nadat in de laatste kilometer twee vluchters waren ingelopen.