Tweede turncentrum in gemeente Utrecht

Turnen Ted Vermeulen

Mede gestimuleerd door het succes van de overkoepelende turnverening voor turntalenten Turn4U, zal er in Utrecht medio 2019 een tweede turncentrum in gebruik worden genomen. Turn4U groeit met haar 350 leden en een wachtlijst bij een aantal divisies behoorlijk uit haar jasje en vreest, dat turntalenten elders in Nederland naar een turnopleiding gaan zoeken.

Mark Wens.

Dat wil de vereniging koste wat het kost voorkomen. Een locatie (ver) buiten de provincie Utrecht is niet prettig en niet gewenst voor de turners en turnsters, maar ook niet voor de ouders, die in den regel verantwoordelijk zijn voor het vervoer naar en van de turnhal.

De turnhal Welgelegen op het Kanaleneiland is praktisch ieder uur van de dag bezet en blokkeert daardoor de groei van Turn4U. Het nieuwe bestuur van Turn4U denkt een partner gevonden te hebben, waardoor de vereniging meer ruimte gaat krijgen om turntalent op te vangen en te begeleiden. Deze partner is Mark Wens (26), anderhalf jaar trainer bij Turn4U en tevens jonge ondernemer. Een tweede ondernemer zal tevens betrokken worden bij het project.

Een risicovolle onderneming? ‘Nee’, beweert Wens, ‘want de ruimte is al voor zo’n 75% toegezegd aan potentiële huurders’. ‘Het moet tevens een ontmoetingsplek zijn voor de turnwereld’ zegt Wens in zijn knusse woning in Noorden, ‘de huidige turnhal Welgelegen is prachtig en uitermate geschikt voor training, maar is puur op de praktijk ingericht. Ouders moeten echter in een kleine ruimte zonder faciliteiten wachten tijdens de trainingen van hun kinderen. En dat moet anders. Ouders en andere belangstellenden moeten zich thuis voelen bij de turntraining van hun kroost.’ Daarom zal het nieuwe turncentrum naast een trainingshal, een wedstrijdhal en een gymzaal ook van bescheiden horeca faciliteiten worden voorzien.

Wens en partner zeggen hun huiswerk goed te hebben gedaan en een marketingplan opgezet en daarna uitgevoerd. ‘Het bleek, dat Turn4U het overgrote deel van de beschikbare uren wil inhuren, maar ik ben ook al benaderd door andere turnverenigingen uit de omgeving, die belangstelling tonen’. De turnhal is volledig geoutilleerd en door Wens zelf, samen met een architect, ontworpen en ingericht. Met uitzondering van de ringen, zijn alle toestellen aanwezig. Geen ringen? Is dat niet een wielrenner zonder fiets? ‘Nee’, reageert Wens ‘ringen is een toestel dat alleen door mannen wordt gebruikt. Vrouwen doen geen ringen en aangezien de turnsport voor 80% door vrouwen wordt bedreven, doen we het zonder ringen. Als er in de toekomst behoefte aan mocht zijn, dan kunnen we die ringen altijd nog aanbrengen’.

En de wedstrijdhal? ‘De wedstrijdhal verhuren wij aan organisatoren van turnwedstrijden, waaronder de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). Ook daar zijn de contacten inmiddels gelegd, terwijl we de gymzaal verhuren aan de scholen in de omgeving’ vertelt Wens. De drie zalen zijn van elkaar gescheiden door een glazen wand’.

Het nieuwe turncentrum beslaat 2.600 m2, waarvan de wedstrijdhal 850 m2 voor haar rekening neemt en de trainingshal 700 m2 bestrijkt. Het turncentrum wordt gebouwd aan het Strijkviertel in De Meern. De oude gebouwen, die er stonden zijn reeds gesloopt en in januari volgt de bodemsanering van het terrein, waar ongeveer 1.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het turncentrum is met Openbaar Vervoer goed te bereiken, want de bus stopt pal voor de deur en ook aan een eigen parkeerterrein is gedacht. ‘Onze huurtarieven gaan ongeveer € 5,00 per uur onder die van de gemeente Utrecht liggen’ besluit Wens met een glimlach. Dat kan bij een training van 10 uur per week aardig in de papieren gaan lopen.