Tweemaal Utrechts goud op NJK Boulder

Boulderen Redactie

Twee jeugdklimmers uit de regio Utrecht hebben afgelopen weekend een eerste plaats weten te bemachtigen bij het Nederlands jeugdkampioenschap Boulder bij Monk in Rotterdam. De 15-jarige Utrechter Jens de Louw pakte het goud bij de A-jeugd, in de jongste meisjescategorie Jeugd-C wist ook de 12-jarige Noor Witte uit Houten beslag te leggen op het goud.

Tijdens het kampioenschap waren acht nationale jeugdtitels te verdelen onder vier leeftijdscategorieën. De wedstrijd bestond uit één finaleronde met vier boulders waarvoor de deelnemers, die zich via de nationale jeugd bouldercompetitie hadden geplaatst, vijf minuten klimtijd per boulder kregen om het probleem op te lossen.

Een boulderprobleem is een moeilijke route van grepen in een wand die soms heel schuin overhangt, waarbij het doel is om de top van de route te bereiken. Het gaat hierbij niet om snelheid, maar om het aantal pogingen waarin de top gehaald wordt. Hoe minder, hoe beter.

Boulderen is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport, die valt onder de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). In zware korte routes (boulders) wordt er zonder touw op klimwanden van zo’n 4,5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond.

Bekijk hier alle winnaars.