‘Type Wouters’ een begrip in de voetbalwereld

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Voetbal Ton de Ruiter

In het kader van de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw maakt verslaggever Ton de Ruiter een portret van een FC Utrecht speler, als introductie van de spelers op die positie. Deze maand: Jan Wouters. De speler die op 10 november 1982 door Kees Rijvers wordt geselecteerd voor de interland tegen Frankrijk. Bij die keuze werd toen nog naar het voorhoofd gewezen. De Utrechter staat bekend als een schopper, een verzamelaar van geel en rood.

Pas in 1986, veertig maanden later, wordt hij door bondscoach Leo Beenhakker voor de tweede keer uitverkoren. Wouters speelt vervolgens acht jaar lang vrijwel onafgebroken in Oranje. Hij wordt in 1988 Europees kampioen met de steekpass op Marco van Basten in de halve finale tegen Duitsland als persoonlijk hoogtepunt. Zijn laatste interland is de kwartfinale op het WK in de USA 1996.

Als afloop van zijn eerste wedstrijd in Oranje, als iedereen in de catacomben is, keert de middenvelder van FC Utrecht terug op het veld. Hij is een kettinkje verloren, dat hij van zijn verloofde heeft gekregen. Na een vergeefse zoektocht op het veld vindt hij het aandenken in de binnenbroek van zijn voetbalplunje.

 

Jerommeke
Een ‘type Wouters’ wordt een begrip, een buffellaar, altijd voorop in de strijd, hard en fair, met respect voor elkaar. Daar denkt Paul Cascoigne anders over. Jerommeke, de bijnaam van de Utrechter, bezorgt hem een kaakbreuk op 28 april 1993 tegen Engeland.
Jan Wouters voetbalt in de jeugd van vv Utrecht. Met Jong FC Utrecht, getraind door Jan Verkaik, wordt ‘Jantje Beton’ in 1979 kampioen van Nederland. Zijn debuut bij FC Utrecht op 25 oktober 1980 is bijzonder. 3-2 winst bij PSV; het is de enige winstpartij van de FC in de eredivisie in Eindhoven.
Met Frans Adelaar en Gert Kruys vormt Jan Wouters een ideaal middenveld dat door blessures te weinig samen speelt. In Europa slechts tweemaal: thuis tegen Dynamo Kiev in 1985 en uit tegen FC Porto in 1982. Bijzonder is in die wedstrijd dat elf van de dertien spelers binnen de lijnen zijn geboren in Utrecht of naaste omgeving. Utrechtse voetballers laten zich niet afbluffen. Jan Wouters zei eens: ‘Spelers uit Utrecht pik je er zo uit. Ze staan bij het muurtje nooit met hun handen voor het kruis. Ze kijken de schutter aan met een blik van waag het eens, we weten je te vinden.’

In het seizoen 1980–1981 speelt Wouters 19 wedstrijden, daarna is hij tot de zomer van 1986 vaste keus. Drie seizoenen is Han Berger zijn trainer, één jaar Barry Hughes en twee seizoenen Nol de Ruiter. Wouters speelt twee bekerfinales, in 1982 is AZ te sterk, in 1985 wordt Helmond Sport verslagen. Hij speelt 166 wedstrijden en maakt 20 doelpunten.

650.000

Als Johan Cruijff hem naar Ajax haalt is er ook nog veel onbegrip. Stadgenoot Marco van Basten zegt: ‘Als we die spelers kopen halen we de Europese top nooit.’ Supporters van Ajax begrijpen de keuze evenmin, maar moeten hun trainer al snel gelijk geven FC Utrecht laat hem probleemloos gaan. De penningmeester is 650.000 gulden rijker en zijn opvolger staat klaar. Op 25 mei 1986 speelt Wouters tegen PSV (1-1) in stadion Galgenwaard zijn laatste wedstrijd voor de FC, anderhalve maand eerder heeft de 17-jarige Rob Alflen als invaller tegen FC Twente zijn debuut gemaakt.

Een aardige anekdote gaat aan zijn transfer vooraf: de FC-middenvelder gaat naar Straatsburg om een contract te tekenen. De Franse club wil hem eerst een testwedstrijd laten spelen. De middenvelder komt net van het strand en de Bulgaar Jeliazkov krijgt de voorkeur. Wouters is woedend: ‘Ik zal laten zien dat het bestuur van Straatsburg mij ten onrechte zo behandeld heeft.’ Hij haalt zijn gelijk: zeventig interlands, Europees kampioen, op handen gedragen bij FC Utrecht, Ajax, Bayern München en PSV. En hoe vergaat het RC Straatsburg met Jeliazkov? De Franse club degradeert uit de hoogste afdeling. Johan Cruijff heeft duidelijk meer verstand van voetbal dan de bestuurders van Straatsburg.

Landstitel

Met Ajax verovert hij in 1990 de landstitel en in 1986 en 1987 de beker. Wouters speelt twee Europese finales met Ajax. Van Lokomotief Leipizig wordt in 1987 gewonnen van KV Mechelen een jaar later verloren. Wouters speelt ook voor PSV (bekerwinst in 1996) en Bayern Munchen (landskampioen 1994). Hij komt 384 wedstrijden uit op het hoogste niveau. 70 interlands, 40 duels in de Europacup.

Wouters heeft een grote naam als speler, maar is nooit doorgebroken als topcoach. Bij Ajax na 15 maanden ontslagen, bij FC Utrecht 5e in 2013 met een recordaantal punten, in 2014 weggestuurd. Ton Du Chatinier zegt: ‘Jan had als trainer iets meer moeten hebben van wat hij het veld had, iets meer gif.’

 


Laat hier ook je stem horen en neem deel aan de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw. Wie is die beste  centrale middenvelder?