UBALL maakt zich sterk voor Coming Out Dag

Basketball Redactie Utrechtse Sportkrant

Voor de 8e keer vindt 11 oktober de Coming Out Dag plaats. Er wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt; ofwel de 'coming-out'. Op 11 oktober vindt geen centrale viering plaats, maar worden op meerdere plaatsen kleine activiteiten georganiseerd door lokale organisaties.

Utrecht is één van de steden in ons land die meedoet. Coming Out Dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.

In Utrecht zijn ongeveer 10.000 LHBT-sporters actief, waarvan 200 in speciale LHBT-sportclubs. Volgens een landelijk onderzoek is er regelmatig sprake van pesterijen en zijn LHBT’ers grotendeels onzichtbaar in zowel de breedtesport als de topsport.

De conclusies van de studie waren onder meer:

1.Homo- en biseksuele (jonge) leden ervaren in een sportomgeving drempels om zichzelf te kunnen zijn. Het kost jaren voor ze voor hun gevoelens durven uit te komen.

2.Een derde van de LHBT-sporters houdt het privéleven zelfs geheim. De uitsluiting is subtiel. Er is geen sprake van (fysieke) homofobie. Het gaat veelal om zogenaamde normatieve stereotypen, vooral binnen mannelijke teamsporten. Daarnaast zijn ‘mietje’ en ‘homo’ veelgebruikte scheldwoorden op het sportveld.

Het is belangrijk dit onderwerp in de sportomgeving specifiek te benoemen en te zorgen voor bewustwording, maar het verdient aanbeveling het ook niet groter te maken dan het is. Het is meer een uitdaging het te benaderen vanuit vanzelfsprekendheid.

De afgelopen jaren, en ook de komende jaren, is sport een specifiek aandachtsgebied binnen het gemeentelijk LHBT-beleid ‘Veiligheid, Acceptatie en Zichtbaarheid’ (2012-2014) en ‘De Utrechtse Regenboogagenda’ (2015-2018). De VSU (Vereniging Sport Utrecht) stimuleert samen met de NSA (Nederlandse Sport Alliantie) sportverenigingen sinds 2010 om meer aandacht aan dit onderwerp te besteden.

Zij organiseren bijeenkomsten, bieden trainingen aan voor sleutelfiguren in de sport en agenderen het thema op verschillende bijeenkomsten. In 2013 startten de gemeente Utrecht en de VSU de campagne ‘Iedereen sport mee, homo of hetero’. Vanaf dat jaar organiseerden verschillende partijen bijeenkomsten en ludieke acties.

Dit jaar wordt extra aandacht geschonken aan de Coming Out Dag op 11 oktober. Sportclubs worden onder meer uitgenodigd rond 11 oktober de regenboogvlag- het symbool van de LHBT-beweging – te hijsen op hun sportcomplex.

Zo staat basketbalvereniging UBALL zondag 9 oktober in het teken van Coming Out Dag in Sportcentrum Oudenrijn, Europaweg 48, 3451 HG Utrecht. UBALL vindt het belangrijk dat iedereen in een veilige omgeving kan sporten en leven.

UBALL, een door het NOC*NSF en de NBB gecertificeerde Basketball Academy,  houdt de kick-off van deze activiteiten in Utrecht. ‘In samenwerking met de VSU, de Alliantie Gelijkespelen, de gemeente Utrecht en de Nederlandse Basketbal Bond hopen we een mooi programma neer te zetten. Het belooft een goede mix te worden van meer serieuze onderwerpen en luchtige, leuke activiteiten’, laat UBALL via social media weten.

Zondagochtend volgen bestuursleden, coaches en teammanagers van UBALL de workshop ‘Sport voor Iedereen’. Deze workshop wordt gegeven door de Alliantie Gelijkespelen. Het is mogelijk dat deze workshop op een later moment voor anderen (talenten, ouders) nog een keer wordt georganiseerd. Interesse: neem dan contact op met Ronald Derks (rd@uball.nl).Vanaf 12.30 uur is iedereen welkom in de zaal. Paulus Jansen, wethouder Sport van de gemeente Utrecht, geeft een korte toespraak en verzorgt daarna de sprongbal voor de wedstrijd van UBALL MU18 tegen RTC Noord uit Groningen.

Wie nog wil aanhaken bij de Coming Out Dag. meer informatie/documentatie nodig heeft of nog een regenboogvlag wil bestellen, kan terecht bij Joost Kock (VSU): j.kock@sportutrecht.nl