Uitgeteld

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

In het holst van de nacht verschijnt een bullebak ten tonele en zegt: ‘Kappen nu, ik heb gewonnen.’ Gelijk een bokser die na tien van de twaalf ronden de scheidsrechter sommeert de partij te beëindigen. Hij staat voor, doorgaan is fraude. ‘Maar,’ vraagt de scheidsrechter, ‘die stemmen van die laatste twee ronden dan?’ De bokser dreigt: ‘Are you talking to me? Ik ga naar de hoogste rechter, ik heb een heel juristenteam klaar staan. En trouwens, die rechters zijn goede vrienden van me.’

Ondertussen hangt zijn opponent in de hoek, suf van alle stoten onder de gordel.

Geen idee hoe dit duel zal aflopen. Het kan nog dagen (weken?) duren en in elke minuut daarvan kan alles veranderen. Elke keer is er een nieuw moment van verbijstering. Die was er al toen de Democratische Partij met de oude Joe (77) op de proppen kwam als hún man voor dit robbertje straatvechten. Misschien dat ze daar toch iets meer aandacht zouden moeten schenken aan talentontwikkeling.

Goed, misschien kunnen we in the great State of Utrecht beter naar onszelf kijken. Stapels nota’s verschenen er de afgelopen jaren waarin de jonge, hoogopgeleide bevolking werd bejubeld. Prima, maar als de Utrechtse sport vroeg om wat financiële armslag of ondersteuning voor talentwikkeling, bleken er in de politiek steevast andere prioriteiten.

De clubs die werk maakten van talentontwikkeling (denk aan Kampong, Hellas of Topjudo Utrecht) sloegen zo’n vijf jaar geleden de handen ineen, omdat ze los van elkaar tegen dezelfde problemen aanliepen. Dat Utrecht Talent Center (UTC) werd een initiatief van de heel lange adem, van vrijwilligers. En nu is er een versnelling, te danken aan FC Utrecht dat zich aansloot bij het idee voor een sportcampus in Utrecht-oost en uit haar gelederen een projectleider vrijmaakte. Eind vorige maand kreeg het initiatief van UZSC, vv Utrecht, Hellas, Kampong en FC Utrecht de naam Traiectum.

Wat het is, wat moet het uiteindelijk worden? Dat blijken vragen van een oud mens. Eerst de droom, leer ik van Elliott Thijssen. De voormalige speerwerper, ‘toezichthouder’ bij SportUtrecht, was een van founding fathers van het UTC en zijn rol bij de sportcampus is die van ‘fan’. Traiectum begint dus met een verhaal, met ideeën. Pas daarna worden die vragen beantwoord; eerst why, daarna how.

Niet overhaasten, geduld. Vertel dat die ongeduldige bullebak eens. Die gruwelt van het beeld uit 2000 toen het stemmen tellen in Florida wekenlang doorging. Zó lang, dat Fidel Castro vanaf het nabijgelegen Cuba riep: ‘Ik wil wel komen helpen, hoor.’

Uitgeteld.