Utrecht gastheer van Europees kampioenschap honkbal onder 12

Honkbal/Softbal Redactie Utrechtse Sportkrant

Utrecht is van maandag 10 tot en met zondag 16 juli gastheer van het Europees kampioenschap honkbal voor spelers onder de 12 jaar. Nederland maakt na jarenlange afwezigheid zijn rentree in deze leeftijdsklasse op Sportpark De Paperclip van hoofdklasser UVV. Negen landen zullen in de tweede week van juli tegen elkaar strijden met als doel een plaats op het erepodium.

Utrecht is de tweede Nederlandse gemeente die gastheer wordt van het jaarlijks terugkerende Europees kampioenschap voor pupillen. In 1999 was Velsen-Noord de eerste toen honk- en softbalvereniging Rooswijk gastheer was van de achtste editie van het EK.

Duitsland veroverde in 2016 oppermachtig de Europese titel. De Duitse pupillen bleven in zes wedstrijden ongeslagen en wonnen onder meer in drie innings met 2-35 van Roemenië. Pas in de finale tegen het eveneens nog ongeslagen Tsjechië speelde Duitsland de volledige zeven innings. Daarin werd met 9-2 gewonnen.

De jeugdige Nederlandse talenten nemen het in Utrecht in de eerste ronde in poule A op tegen titelverdediger Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Er worden mooie sportprestaties verwacht, maar sportiviteit en plezier spelen echter ook een belangrijke rol tijdens dit toernooi voor de jeugd.

Bij Nederland is een Utrechtse jongen in de selectie opgenomen. Dieudonné van Zoelen speelt bij, hoe kan het anders, UVV. Coach van het Oranje onder 12 jaar is Peter Herkemij.

Herkemij is sinds 2004 actief als coach: ‘Het is het beste alternatief, waarbij je toch nog met je voeten in het gravel kan staan.’ Lang over het aanbod om aan de slag te gaan als manager voor het U12-team hoefde hij dan ook niet na te denken. ‘Het is natuurlijk een eer dat je wordt gevraagd,’ vertelt hij. ‘Voor mij is het een mooie uitdaging. Ik verwacht er een succesvol en leerzaam toernooi van te maken.’

Tijdens het toernooi worden gratis honkbalclinics georganiseerd voor jongens en meisjes tot en met 12 jaar. Deze clinics worden gegeven op dinsdag 11 juli van 10-12 uur en op donderdag 13 juli van 10-12 uur op en rond de velden van UVV. Deze honkbalclinics bieden de gelegenheid om zelf kennis te maken met honkbal en softbal. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website van het ECu12: http://ecu12utrecht2017.nl/language/nl/inschrijven-clinic/. Let wel op, vol is vol.