Utrecht laat zich met Schippers en Seedo gelden op de sprint

Atletiek Redactie

Vorig jaar in haar eigen woonplaats ging de nationale sprinttitel aan de neus van Dafne Schippers voorbij. In Den Haag revancheerde ze zich en werd de Utrechtse voor de vijfde maal Nederlands kampioen op de 100 meter. Stadgenote N’Ketia Seedo veroverde niet geheel onverwacht het brons. Femke Bol uit Amersfoort werd zevende op de dubbele sprint.

Daarmee zijn de belangrijkste regionale successen van de NK atletiek dat afgelopen weekeinde werd gehouden, wel genoemd. Voor de 27-jarige Schippers zal de nationale titel niet meer dan een aardige opsteker betekenen. Ze heeft een groter doel voor ogen, de WK begin oktober in Doha, waarvoor zich ook de pas 19-jarige Bol zich heeft gekwalificeerd. Seedo is met haar 16 jaar nog te jong voor dit evenement, maar dat de juniore – die in haar leeftijdscategorie al jaren tot de mondiale top behoort – daar binnen afzienbare tijd ook zal schitteren lijdt geen twijfel.

Net als in Utrecht was een onderdeel van de NK atletiek naar het centrum van de stad verplaatst. Was dat in de Domstad, waar het NK twee jaar te gast was, het polsstokhoogspringen, in de Hofstad vond in de stad het verspringen plaats alvorens het hele circus naar de atletiekbaan ging.

Dafne Schippers had op de 100 meter nauwelijks concurrentie te dulden. In de finale werd haar race negatief beïnvloed door de straffe wind, waardoor de tijd (11,33 seconden) niet opzienbarend was. De Utrechtse was echter ruim sneller dan nummer twee Jamile Samuel (11,51) en de nummer drie N’Ketia Seedo (11,61).

 

Femke Bol

Femke Bol was koud terug van het EK U20 in Zweden, waar ze na een ijzersterke race goud won op de 400 meter horden, of ze moest al weer aan de bak in Den Haag. Daar deed ze mee aan de 200 meter. De atlete van Altis haalde met moeite de finale. Ze werd derde in haar halve finale maar ging door op grond van haar tijd. Bol eindigde zondag op de 200 meter als zevende in 24,41. De afstand lijkt  duidelijk tekort voor de Amersfoortse die zich in haar element voelt op de 400 meter, al dan niet geplaveid met horden. Schippers deed niet mee op het nummer, waarop ze de regerend wereldkampioen is. Tessa van Schagen werd Nederlands kampioen in 23.67.