Utrecht maakt zich op voor Spaans wielerspektakel in stad en provincie

Wielrennen Hans van Ommeren

Tapas die weggespoeld wordt met rioja, onder de klanken van Spaanse castagnetten. Het zal deze zomer geen dissonant zijn in het stadsbeeld van Utrecht. Ook al duurt het nog ruim een half jaar, de Vuelta à España werpt zijn schaduw al vooruit. Het belooft hét topevenement van 2020 te worden, niet alleen voor de stad maar ook de provincie Utrecht. Met een keur aan activiteiten die de wielerliefhebber in de stemming moeten brengen.

Amsterdam had in 1954 met de start van Tour de France de Nederlandse primeur van een grote wielerronde, maar de laatste tien jaar heeft Utrecht de hoofdstad aan alle kanten ingehaald. In 2010 finishplaats van de Ronde van Italië, in 2015 startplaats van de Ronde van Frankrijk en in 2020 startplaats van de Ronde van Spanje zorgen voor een unieke trilogie. Her en der gaan er al voorzichtig stemmen op om weer vijf jaar later, in 2025 dus, het WK naar Utrecht te halen.

Aan de wieg van de start van de Vuelta in Nederland staat het Business Peloton Utrecht (BPU), een zakelijk netwerk voor Utrechtse bedrijven met een passie voor de wielersport dat een kleine vijftien jaar geleden gestalte kreeg. BPU benaderde begin 2017 de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Samen met de steden Utrecht, Den Bosch en Breda werd een plan ontwikkeld om de organisatie van de Spaanse ronde over de streep te trekken. Die bleek gecharmeerd van de fietscultuur in Nederland en de passie voor wielrennen. De totale kosten van bijna 15 miljoen euro worden opgebracht door de verschillende overheden en enkele private partijen.

 

Toerisme

Met de komst van de Vuelta zal met name het toerisme een impuls krijgen, zo is wel gebleken uit de start van de Tour in Utrecht. Het Grand Départ in 2015 werd in meerdere opzichten gedenkwaardig. In de eerste plaats vanwege de uitzonderlijk hoge temperatuur. De tropische hitte sloeg op de toeschouwers, maar ook op de renners. Tom Dumoulin zou wel even de proloog winnen en dus de gele trui veroveren, meenden de optimisten. Dat viel vies tegen. De Limburger kwam niet verder dan de vierde plaats, in de persoon van Rohan Dennis kwam het bekendste tricot in de wielersport om Australische schouders.

Utrecht bewees dat het de organisatie van een mega-evenement aan kan.

In de aanloop naar de Tour werd gedurende een periode van 100 dagen de aandacht gevestigd op het wielerspektakel. Zoiets heeft La Vuelta Holanda, de organisatie achter de Vuelta in Nederland, ook voor ogen. De start van de Ronde van Spanje in Utrecht en Noord-Brabant wordt omlijst door honderden sportieve, culturele en feestelijke activiteiten. De organisatie ontving de afgelopen maanden honderden plannen van inwoners, maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, sportverenigingen, kunstenaars, ondernemersorganisaties en inwoners. De plannen variëren van Spaanse festivals, fietstochten tot muurschilderingen en educatieve programma’s.

 

‘De creativiteit is enorm met
feest, historie, sport en cultuur’

 

Betrokkenheid

Logo Vuelta

Op 29 april 2020, de dag waarop het 85 jaar geleden is dat de eerste Ronde van Spanje werd verreden, trapt La Vuelta Holanda het uitgebreide activiteitenprogramma af. Van april tot en met de etappes op 14, 15 en 16 augustus is er in en rond de 34 doorkomstgemeenten van alles te beleven. ‘Dat zo veel partijen zich hebben gemeld, laat zien hoe betrokken de organisaties en inwoners uit Brabant en Utrecht zijn,’ verklaart Martijn van Hulsteijn, directeur La Vuelta Holanda op de website die speciaal in het leven is geroepen. ‘De creativiteit is enorm. Er zit van alles tussen. Feest, historie, sport, educatie, cultuur. We zijn blij verrast. La Vuelta leeft enorm.’ Na een eerste inventarisatie is besloten om financiële bijdragen toe te kennen aan 139 plannen waarvan vele bestaan uit meerdere activiteiten. De komende maanden zullen de activiteiten die doorgang vinden, op de website www.lavueltaholanda.com geplaatst worden.

De Vuelta begint in Nederland met een ploegentijdrit van ruim 23 kilometer.  Van het Jaarbeursplein rijden de renners via onder meer de Catharijnesingel, Maliesingel en Blauwkapelseweg richting Overvecht, Leidsche Rijn en De Meern om weer terug te keren bij de Jaarbeurs. De tweede etappe begint in Den Bosch en eindigt op het Science Park (de Uithof) in Utrecht met onder meer Rhenen, Scherpenzeel, Amersfoort en De Bilt als plaatsen waar de karavaan doorheen komt. De derde etappe gaat van Breda naar Breda.

 

Smullen

Onlangs werd het hele etappeschema van de Vuelta 2020 gepresenteerd. De Vuelta komt in de hiërarchie pas achter de Tour en de Giro, maar in sportief opzicht valt er de laatste jaren veel meer te smullen dan in de Tour, al mocht die er dit jaar ook zijn. Behalve Spanje en Nederland worden ook Portugal en Frankrijk aangedaan, waar de negende etappe finisht op de befaamde Tourmalet. Alvorens het hooggebergte bereikt wordt hebben de renners warm kunnen draaien op de Utrechtse Heuvelrug, met kuitenbijters als de Amerongseberg en de Grebbeberg waar tevens punten te verdienen zijn voor het bergklassement.

De 75ste editie van de Vuelta is in de eerste plaats geschikt voor klimmers. In de route is de beruchte Angliru opgenomen, een klim in Asturië met stijgingspercentages van boven de 20 procent. Er zijn in totaal vijf onvervalste bergetappes plus een individuele tijdrit over 33,5 km. De finish is zoals gewoonlijk na ruim drie weken in Madrid.

De kans is erg groot dat tenminste een renner uit de regio Utrecht de Vuelta gaat rijden. Barnevelder Wilco Kelderman (Sunweb) richt zich in eerste instantie op de Giro en laat de Tour aan zich voorbijgaan. Hij hoopt tot de uitverkorenen te behoren voor de wegwedstrijd in Tokio (op 25 juli) en kan dan in één moeite door naar de Vuelta. Mogelijk zal hij daar worden bijgestaan door Utrechter Martijn Tusveld.