Utrecht marathon 2019 kent flinke tegenslag

Atletiek Jeroen Scholman

Johan Horst heeft de 38e Utrecht Marathon na een mooie finish op zijn naam geschreven in een onofficiële tijd van 2 uur en 50 minuten. Vincent Rono wint de halve marathon en Jeroen Bakker heeft de kwart marathon als snelste gelopen. De uitslagen van deze afstand werden echter ongeldig verklaard. Bakker liep als een van de weinigen de juiste route op de kwart marathon, waarvan ongeveer 2000 lopers de verkeerde kant op werden gestuurd. Een grote chaos was het gevolg.

Het nieuwe parcours had de boventoon moeten voeren op social media, dit was echter niet het geval. De meeste deelnemers van de kwart marathon (tien kilometer en een beetje) zijn bij de Gansstraat de verkeerde kant op gestuurd en zijn op het parcours van de halve marathon beland. Op sociale media melden meerdere lopers en toeschouwers dat ze de verkeerde kant op worden gestuurd. Zo lopen er marathondeelnemers over de Bleekstraat, die niet op de route ligt. Organisatie Golazo Sports Nederland zoekt nog uit waar het precies misging, maar gaat uit van een menselijke fout.

Door de problemen was het parcours van de 10 kilometer vrijwel verlaten. Een van de watertappunten meldt er voor niets te staan.

Niet alle lopers hebben hun marathon in het water zien vallen. In het Utrechtse zonnetje hebben veel lopers een mooie tijd neer gezet en genoten van de marathon.