Van Utrecht naar Rotterdam: Amrabat maakt de elf compleet

Voetbal Ton de Ruiter

Sofyan Amrabat is Feyenoorder. Voor een afkoopsom van vier miljoen euro verhuist de jongeling van FC Utrecht naar de landskampioen uit Rotterdam. De Marokkaanse internationaal is sinds de invoering van het betaalde voetbal de elfde voetballer die de overgang van een Utrechtse betaald voetbal organisatie naar de topclub uit de havenstad maakt. Een overzicht.

1. Mosje Temming is in 1958 de eerste vertrekker richting De Kuip. De neef van Henk Temming debuteert op 18-jarige leeftijd in het kampioensjaar in het eerste van DOS en maakt na het feest de overstap naar Feyenoord. Op 6 september 1961 scoort Mosje in de eerste Europacup-wedstrijd van de Rotterdammers tegen IFK Gothenburg. De Utrechter wordt met Feyenoord tweemaal landskampioen. In 1962 gaat Mosje Temming – in 2008 overleden –  naar DWS en met die club wordt hij in 1964 kampioen van Nederland.

2. Reinier Kreijermaat gaat in 1959 voor 80.000 gulden van Elinkwijk naar Feyenoord en speelt 201 wedstrijden voor de Rotterdammers. Op de erelijst van Kreijermaat prijken drie nationale titels en een bekerzege. De Zuilenaar wordt vooral bekend van zijn kanonskogels in de cupwedstrijden tegen Tottenham Hotspur en Stade de Reims. Bij een actie van Sittardia-speler Joep Beckers loopt Kreijermaat een gecompliceerde beenbreuk op en bereikt nooit meer zijn oude niveau.

3. Hans Kraay verruilt de kampioensploeg van DOS in 1960 voor Feyenoord. In acht seizoenen Feyenoord speelt de verdediger 192 wedstrijden en maakt twee doelpunten. Na zijn Rotterdamse periode keert Hans Kraay terug bij DOS maar een succes wordt het niet.

4. Henk Wery komt zes seizoenen uit voor Feyenoord en maakt in die periode 51 doelpunten in 173 wedstrijden. De fysiek sterke buitenspeler begint als prof bij DWS en maakt dan de overstap naar DOS. In Utrecht beëindigt hij zijn loopbaan bij FC Utrecht maar dan heeft de Amersfoorter met Feyenoord al de Europacup voor landskampioenen en de wereldbeker gewonnen.

5. De Deen John Steen Olsen is in 1974 de eerste speler van FC Utrecht die een contract bij Feyenoord ondertekent. De transfer is noodzakelijk vanwege de moeilijke financiële positie van de fusieclub.

6. Willem van Hanegem keert in 1981 terug bij Feyenoord als FC Utrecht zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen. De middenvelder ontvangt een deel van zijn salaris zwart en moet als nasleep van zijn Utrechtse avontuur voor de rechter verschijnen.

7. Dirk Kuijt gaat in 2006 voor ruim 18 miljoen van Feyenoord naar Liverpool. FC Utrecht laat hem drie jaar eerder in 2003 voor een fooi van 1 miljoen euro naar Rotterdam vertrekken. De lage transfersom is een gevolg van financiële problemen bij FC Utrecht en het niet doen van afdrachten aan het pensioenfonds door de club.

8. Pascal Bosschaart komt uit Rotterdam en de overgang naar Feyenoord in 2004 is een droom die uitkomt. In 196 wedstrijden voor FC Utrecht scoort hij nooit. In zijn laatste wedstrijd op 16 mei 2004 mag hij tegen Vitesse een strafschop nemen. De doelman stopt de bal en Bosschaart blijft op nul staan. Ook bij Feyenoord komt hij niet tot een treffer in de eredivisie.

9. Dwight Tiendalli levert FC Utrecht in 2006 een bedrag van 2,5 miljoen euro op. Bij Feyenoord speelt de verdediger tussen 2006 en 2009 35 wedstrijden. Tussentijds wordt hij verhuurd aan Sparta.

10. Jens Toornstra wordt door FC Utrecht in 2014 voor een kleine miljoen euro overgenomen van ADO Den Haag en 38 wedstrijden en 18 doelpunten later voor 4 miljoen euro verkocht aan Feyenoord.

Sofyan Amrabat maakt het elftal compleet. Hij debuteert op 2 november 2014 in het eerste en speelt voor FC Utrecht 42 wedstrijden in de eredivisie. In de play-off maakt hij op 17 mei tegen Heerenveen zijn enige doelpunt. De broer van Watford-speler Nordin sluit 10 juli aan bij de selectie van Giovanni van Bronckhorst.