Utrecht ruim vertegenwoordigd in hoogste volleybal competities

Volleybal Ted Vermeulen

In de regio Utrecht komen zes vrouwenteams en dertien mannenteamteams uit in de competitie van de Nederlandse volleybalbond Nevobo. Absolute topvereniging bij de mannen is sv Land Taurus uit Houten, dat als enige vereniging uit de provincie Utrecht in de Eredivisie uitkomt, terwijl bij de vrouwen VV Utrecht in de Topdivisie het hoogst spelende team is.

Ook het eerste mannenteam van VCV uit Veenendaal is actief in de Topdivisie. Het eerste mannenteam van Cito Zeist speelde vorig seizoen nog in de Topdivisie, maar wist geen volwaardig team op de been te krijgen voor de start van het seizoen 2018/2019, waar deze krant eerder over berichtte. Deze plaats zal de komende jaren van topvolleybal verstoken blijven.

De Eredivisie volleybal kent een competitie voor heren en voor dames. In beide competities spelen tien teams. In de reguliere competitie strijden ze om een eindpositie die voor ieder team bepaalt hoe de eindfase van het seizoen eruitziet.

 

Huidige kampioen uit de regio Taurus

In februari van dit jaar hebben de mannen van sv Land Taurus in een spectaculaire vijf-setter nog voor een sensatie gezorgd door in de finale van de nationale volleybalbeker met 3-2 te winnen van topfavoriet en landskampioen Lycurgus uit Groningen.

Trainer/coach Erik Gras gaat dit seizoen proberen het succes van het afgelopen seizoen een vervolg te geven. Hij heeft zijn contract met een jaar verlengd en gaat aan de slag met een piepjong team.  Het team heeft dezelfde ambitie uitgesproken; na de volledige competitie bij de eerste zes eindigen, waardoor deelname aan de kampioenspoule is verzekerd en dan in die kampioenspoule zover mogelijk komen. Gras traint viermaal per week met zijn team en kan voor dit seizoen over zes nieuwe spelers beschikken. Uit de eigen vereniging komen Timo Noordhoek (18) op de diagonaal en Rick Damen (16) naar de selectie. Noordhoek heeft al kennis gemaakt met Jong Oranje en zijn ambities zijn nog een stapje verder dan Taurus. Damen (16) traint tweemaal per week mee, maar behoort ook tot het Nederlands beachvolleybalteam, waarvoor ook de nodige training is vereist. Die komt wel aan zijn uren, denkt Gras. Verder komt oorspronkelijk beachspeler Noah Aerts (17) de gelederen versterken. Uit Dordrecht kwam Lars Groeneveld (21) Taurus in het midden versterken, van het Oostzaanse Compaen werd Bram de Winter (21) als spelverdeler verwelkomd en tot slot stapte de zoon van Gras, Timo (25), over van het uit de eredivisie gedegradeerde Inter Rijswijk.

Erik Gras meldt, dat zijn team ook in de lengte is gegroeid; er zijn nu zes spelers van mee dan 2 meter. Gras ziet dat ook als een duidelijk voordeel ten opzichte van afgelopen seizoen. De coach  betreurt het, dat het veroveren van de nationale beker geen Europees vervolg heeft gekregen. ‘Ik had het graag willen doen met deze gasten. En zij hadden dat ook verdiend, maar er was voor dat avontuur geen budget. Positief was de geste van de gemeente om boven het centrecourt een ledverlichting te plaatsen. Ideaal.’

Vandaag wonnen de mannen van Taurus van Coniche Topvollley uit Zwolle.

 

De vrouwen van VV Utrecht spelen in de topdivisie

De Topdivisie is het op één na hoogste niveau in Nederland. Trainer/coach Arjen Schimmel van VV Utrecht: ‘Ons belangrijkste doel is om stabieler te zijn. Afgelopen twee seizoenen deden we het goed tegen de uiteindelijke kampioenen, we verloren van de laagvliegers’. Schimmel heeft om diverse persoonlijke redenen afscheid moeten nemen van vier speelsters, maar mocht Lisa Harmsen, Anne Beukers en Lisanne Baak op het oude nest terug verwelkomen, terwijl Lobke van Oosterom overkwam van het Limburgse Fast Flamingo’s. Schimmel verwacht met zijn vrouwen tot het einde van de competitie mee te kunnen doen om de bovenste plekken en ziet in Donitas (Groningen) en Peelpush (Meijel) de grootste concurrenten in dat streven.

De vrouwen van vv Utrecht verloren vanavond van Orion uit Doetinchem.

 

VCV zet plezier centraal

Het eerste mannenteam van VCV speelt in de topdivisie, na eerder ook onderdeel te zijn geweest van de eredivisie. De vrouwenselectie speelt in de tweede divisie.

VCV bestaat uit meer dan 350 leden die hun plezier vinden in de volleybalsport. Dit geldt voor de allerkleinsten, junioren, senioren & recreanten. Maar ook talentontwikkeling en het groeien naar topsport zijn belangrijke pijlers.

De senioren en jeugdteams van VCV spelen in de landelijke Nevobo competitie en de recreatieve teams komen uit in de lokale Revoba-competitie. De wedstrijden van deze teams zijn een traditionele afsluiting van de druk bezochte thuiszaterdagen van VCV in Sporthal West in Veenendaal.

 

Morgen op deze website: de Utrechtse clubs in de eerste en tweede divisie volleybal.