Utrecht stelt 800.000 euro beschikbaar voor jongeren

Beleid Redactie

Jongeren worden extra hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis door de belangrijke levensfase waar zij inzitten. Het kabinet heeft landelijk 58,5 miljoen euro vrijgemaakt ter ondersteuning van jongeren in coronatijd. Naar verwachting komt er minimaal 800.000 euro hiervan beschikbaar voor Utrecht. Er is 500.000 euro beschikbaar voor het aanvragen en het organiseren van corona-proof activiteiten op het gebied van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding en 300.000 euro voor extra inzet van jongerenwerk gericht op kwetsbare jongeren.

Utrecht gaat daarom samen met jongeren extra acties organiseren op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd.

Wethouder Eelco Eerenberg (Jeugd): ‘Jongeren weten zelf als geen ander waar ze tegen aan lopen en wat ze nodig hebben om deze tijd gezond en weerbaar door te komen. Ook onze Utrechtse jongeren. Dat is mij de afgelopen periode wel duidelijk geworden in alle gesprekken die ik heb gehad. Daar zaten ook veel jongeren tussen die niet van nature op de voorgrond treden, maar wel hun verhaal willen doen. Daar kun je als wethouder Jeugd alleen maar heel trots op zijn. Het is onze taak, om samen met de jongeren, perspectief te bieden. Voor elke Utrechtse jongere, in elke wijk die onze stad rijk is. En niet alleen nu om deze tijd goed door te komen, maar ook voor de periode na corona.’

Er worden gesprekken gevoerd en er is een denktank gestart met jongeren en jongvolwassenen. Zij denken mee op vraagstukken, kunnen initiatieven inbrengen én realiseren en hebben een bijdrage in de beoordeling van aanvragen voor activiteiten. Iedereen die een goed idee of mooi plan heeft dat bijdraagt aan het bieden van perspectief voor de Utrechtse jongeren kan een aanvraag indienen. Samenwerking met jongeren en jongvolwassenen is een belangrijke eis bij de subsidieaanvragen. Sport gerelateerde ideeën kunnen bij SportUtrecht aangeleverd worden via info@sportutrecht.nl.

Bij de sportactiviteiten die SportUtrecht organiseert wordt ook aandacht besteed aan begeleiding en het opvangen van (eerste) zorgsignalen. SportUtrecht heeft de gelden gebruikt om extra sportactiviteiten voor de doelgroep te organiseren, gedurende een periode van twintig weken. Het aanbod bestaat onder meer uit streetsports, bootcamp, sport en cultuurlessen, kickboks en calisthenics en speciaal voor de jeugdige tienermeiden is er ‘meidensport’. Afhankelijk van de behoefte wordt dit aanbod aangepast en daarnaast krijgen actieve jongeren de kans om mee te helpen tijdens de activiteit. Op die manier hoopt de sportorganisatie jongeren te motiveren om na twintig weken deels zelf het sportaanbod te voor hun rekening te nemen.

Wijksportaanbod