Utrechter Casper Schoppen bij laatste acht van het NK

Schaken Redactie

Casper Schoppen is doorgedrongen tot de laatste acht van het Nederlands kampioenschap schaken. De 19-jarige Utrechter versloeg in de tweede, dubbele ronde van het knock out-toernooi Arthur Pijpers. De eerste partij was in remise geëindigd, in de tweede greep Schoppen die competitie speelt in de meesterklasse bij LSG in Leiden, de winst. De tweede Utrechter die meedoet bij de mannen, Hugo ten Hertog, wacht twee tiebreaks tegen Erik van den Doel.

De beste vier van het knock out-toernooi spelen over ruim een maand in Rotterdam om de nationale titel. Casper Schoppen dient daarvoor in de volgende ronde af te rekenen met Roeland Pruijssers uit Apeldoorn. Ten Hertog is nog niet zo ver. Hij speelde tweemaal remise tegen Van den Doel die een hogere rating heeft dan de Utrechter, een belangrijke kracht in het eerste team van Paul Keres. Een dubbele tiebreak moet nu bepalen wie naar de laatste acht gaat.

De vrouwen strijden in een achtkamp om de nationale titel. Zhaoqin Peng is  favoriet. Ze is al veertien maal kampioen van Nederland geworden en gaat na drie ronden aan de leiding met 2,5 punten. Dinsdag versloeg ze de Amersfoortse Tea Lanchava, die ook in de eerste ronde onderuit was gegaan. Met punt bivakkeert Lanchava in de achterhoede.