Utrechts zilver en brons bij NK IJsklimmen

IJsklimmen Willem van der Steeg

Laurens Machiel en Bob Smit uit Utrecht hebben zondag 17 december tijdens het Petzl NK IJsklimmen 2017/2018 het zilver en brons in de wacht gesleept. Winnaars Marianne van der Steen en Dennis van Hoek toonden beide hun buitengewone ijsklimkwaliteiten door op de kunstmatige ijsklimwand Kalymnos bij Sportschool Olympos in Utrecht ieder hun derde NK te winnen.

Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

IJsklimmers gaan omhoog met ijsbijlen waar je normaal gesproken een bevroren waterval mee beklimt. Die bijl haken ze dan achter de greep of hakken in een houten blok als die op de wand zit. Daarnaast hebben ze stijgijzers onder hun schoenen, waarmee ze in de houten wand kunnen trappen. Tegen de parkeergarage P+R De Uithof is Kalymnos gebouwd, een klimmuur die enkele maanden in het jaar is voorzien van een ijsklimwand. Hier kun je met ijsklimuitrusting tegenaan klimmen, ook al zit er geen echt ijs op de wand, het zogeheten drytoolen. Zowel Dennis van Hoek als Marianne van der Steen wisten zich als enigen een weg te banen door het horizontale wanddeel, helemaal in de nok van de ijsklimwand. Hoewel beide ijsklimmers de eindgreep niet aantikten, was hun prestatie genoeg voor wederom een gouden plak. De twee hebben tot op heden alle ijsklim NK’s in Nederland gewonnen.

Bij de dames werd Line van den Berg wederom tweede. Julia van den Goor pakte het brons. Utrechters Laurens Machiel en Bob Smit werden tweede en derde bij de heren. Machiel kijkt tevreden terug op het NK. ‘Dit was het hoogst haalbare. Dennis is echt heel sterk, benadert de sport uiterst professioneel en reist hiervoor de hele wereld over. Ik ben dus heel blij met zilver, het was een mooi spektakel.’

Op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang is ijsklimmen een demonstratiesport. In januari gaat het ijsklimseizoen weer verder in het Franse Champagny. De laatste wedstrijd vindt plaats in Oulu, Finland in februari.

Voor de volledige uitslag, zie: https://was2.shiftf5.nl/competitions/3401

 

Routes

Het bouwteam voor het Petzl NK IJsklimmen stond ook dit jaar onder leiding van hoofdroutebouwer en oud-Nederlands teamlid Elwin van der Gragt.

Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

Met zijn ervaring als alpinist en ijsklimmer worden met zijn routes de kracht, lenigheid, techniek, inzicht, creativiteit, uithoudingsvermogen en tactiek van de deelnemers zwaar op de proef gesteld. Het bouwteam heeft echter allereerst de opdracht om routes te bouwen die een goede en eerlijke uitslag opleveren, want de beste ijsklimmer moet het kampioenschap winnen. Het juryteam zorgt er dan ook voor dat de prestaties van de klimmers objectief en eerlijk beoordeeld worden. Daarnaast zorgen het team ervoor dat de wedstrijd eerlijk en soepel verloopt en dat iedereen zich aan de wedstrijdregels houdt.