Utrechter Martijn Tusveld met de groten mee op de Zwitserse cols

Wielrennen Hans van Ommeren

Martijn Tusveld weet sinds donderdag wat bergen zijn. De 23-jarige profrenner uit Utrechter had al een, voor Nederlandse begrippen, zekere reputatie opgebouwd als klimmer, maar de Eyserbosweg van 90 meter hoogte is nog wel iets anders dan de Albulapass (2300m). Twee Alpenreuzen kreeg het peloton in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland voor de kiezen en Tusveld moest dan wel wat terrein prijsgeven, in het algemeen klassement is hij achter Kruijswijk wel de tweede Nederlander.

Het lukte Tusveld niet tot de finish in La Punt stand te houden in de groep met geletruidrager Carusa. De Utrechter van Team Roompot – Nederlandse Loterij moest zo’n 18 kilometer voor de het einde afhaken op de flanken van de Albulapass, maar had eerder wel temidden van de beste klimmers de top van een andere grote jongen – de Passo del San Bernardino van eveneens boven de 2000 meter – bereikt.

Uiteindelijk finishte hij in de stromende regen als 28ste op 5.24 minuten van winnaar Pozzovivo in La Punt, waar Robert Gesink in 2010 op fraaie wijze getriomfeerd had. Tusveld staat nu 20ste in het algemeen klassement.

 

Beroerte

Voor zijn ploeggenoot Martijn Budding was de zesde etappe het eindstation in Zwitserland, net als overigens voor de vermoeide Giro-winnaar Tom Dumoulin. Budding was wel gewoon van start gegaan. De 21-jarige Veenendaler had het zwaar gehad in de dagen daarvoor. ‘Ontzettend mooie koers, maar die klimmen beginnen nu toch wel pijn te doen.’

Het zou een dag later nog erger worden voor de jonge neoprof. Tijdens de etappe kreeg hij ‘een soort van beroerte’. Budding werd meegenomen naar de ambulance en weer opgelapt. ‘Helaas hierdoor dus uit koers. Heel erg balen.’

De Ronde van Zwitserland duurt negen dagen en wordt beschouwd als een belangrijke voorbereiding op de Tour de France. Zondag is de slotetappe. Steven Kruijswijk is na tweederde van de koers de beste Nederlander, hij staat derde op 13 seconden achter de nieuwe klassementsleider Pozzovivo.