Utrechter Martijn Tusveld houdt goede vorm vast in Oostenrijk

Kort nieuws Wielrennen Hans van Ommeren

Martijn Tusveld heeft zijn goede vorm in de Ronde van Zwitserland meegenomen naar buurland Oostenrijk. In de Tour of Austria is hij halverwege de zevendaagse etappekoers de tweede Nederlander achter Tom Jelte Slagter. De Utrechter staat twintigste in het algemeen klassement, dat wordt aangevoerd door de Belg Sep Vanmarcke van de World Tour-ploeg Cannondale.

Hoewel de Ronde van Oostenrijk zich afspeelt in de schaduw van de Tour de France is er een sterk deelnemersveld met verschillende World Tour-ploegen zoals Astana, Cannondale, Cofidis, Dimension Data en Katusha. De Italiaanse topsprinter Elia Viviani schreef reeds twee etappes op zijn naam.  De Nederlander Slagter (Cannondale) triomfeerde ook een keer, terwijl de proloog werd gewonnen door de Italiaan Osca Gatto van Astana.

De afvaardiging van Roompot-Nederlandse Loterij kwam goed voor de dag in de ouverture met een negende plaats voor Pieter Weening, een elfde voor Tusveld en een twintigste voor Tim Ariesen uit Rhenen. Tusveld haalde in de heuvelachtige tweede etappe zelfs bijna het podium toen hij weg was met een kopgroep, maar hij moest met de vierde plaats genoegen nemen.

Donderdag en vrijdag staan er pittige bergetappes op het menu. Donderdag duiken de renners de Alpen bij Kitzbühl in met op een gegeven moment zelfs een stijgingspercentage van liefst 22 procent en vrijdag moeten ze in de koninginnerit in totaal 3258 hoogtemeters overbruggen. Zaterdag eindigt de Ronde van Oostenrijk na beklimmingen van de tweede en derde categorie in Wels.