Utrechter Rian Baas smaakmaker polsstokverspringwedstrijden afgelopen week

Polsstokverspringen Redactie

Aankomende zaterdag springen de polsstokverspringers om het Hollands kampioenschap en de generale repetitie vond afgelopen zaterdag plaats in Polsbroekerdam. Kanshebbers lieten zich zien in deze wedstrijd, met een aantal persoonlijke records tot gevolg en zelfs een schansrecord. Deze werd gesprongen in de jongenscategorie, waar Mark van der Horst (Schoonhoven) tot 19,79 meter kwam en dit was nog geen jongen eerder gelukt op de schansen in Polsbroekerdam.

Bij de senioren was Rian Baas (Utrecht) smaakmaker tijdens de wedstrijden deze week. Donderdag won hij de wedstrijd met een nieuw persoonlijk record van 21,41 meter en ook zaterdag ging hij voor het eerst over de 20-meter (20,02m). Erwin Timmerarends (Bodegraven) werd geprikkeld en ging daar nipt overheen. Zijn 20,07 meter bleek echter niet genoeg voor de eindoverwinning, want Thomas van Midden (Vlist) was ook erg goed in vorm. Van Midden had moeite het rechte spoor te vinden, maar zetten in zijn derde sprong een knappe 20,16 meter neer. Dit was genoeg voor de winst en het zorgde er ook voor dat hij een sprong maakt in het De Samenwerking-klassement. Dit klassement is bepalend voor kwalificatie voor het Hollands Kampioenschap en ook voor het Nederlands kampioenschap, over twee weken in Bergum.

Winnaar Kampioenschap van de Lopikerwaard Jongens – Mark van der Horst. Foto: Erik van Kordelaar

Fabienne Overbeek (Benschop) is de vrouw in vorm en won de wedstrijd op donderdag overtuigend met 15,19 meter. Op zaterdag sprong ze in haar eerste sprong 14,17 meter en de andere vrouwen  hadden moeite om hier voorbij te komen. Demi Groothedde (Jaarsveld) en Doriene de Vos-de Wit (Veenendaal) kwamen dichtbij, maar kwamen net tekort voor deze afstand. De IJsselsteinse Wendy Helmes liet echter zijn een klasse beter te zijn en kwam tot 14,93 meter, waarmee ze de leiding in het De Samenwerking klassement over heeft genomen van Kimberley Slootjes-Engelhard (Haastrecht).

Junior Reinier Overbeek (Benschop) liet zijn klasse zien bij de junioren. Met elk van zijn sprongen zou hij kampioen zijn geworden. Zijn beste afstand was 19,74 meter. Hoogtepunt voor hem was dat hij zijn 1000e sprong noteerde tijdens deze wedstrijd en daarvoor werd hij gehuldigd. Nog nooit kreeg iemand dit eerder voor elkaar.

Aankomende zaterdag springen de springers in Jaarsveld om het Hollands Kampioenschap (start 14.00 uur). Deze wedstrijd zal live te volgen zijn, zie voor meer info pbholland.com.