Utrechters bridgen graag op paradijselijk eiland Madeira

Bridge Hans van Ommeren

Meer en meer bridgers uit de regio Utrecht plannen begin november een (korte) vakantie op het eiland Madeira. Niet alleen vanwege het aangename klimaat, ook vanwege het jaarlijkse bridgefestival waar gewone clubspelers ineens een wereldtopper tegenover zich kunnen vinden. De paradijselijke ambiance verbroedert, zo leerde de 20ste editie.

Rob van den Bergh. Foto Marie-José de Bruïne.

Neem nou het koppel Marcel Winkel en Rob van den Bergh. ‘Aartsrivalen’ in Utrecht, in die zin dat eerstgenoemde uitkomt voor bridgeclub Star en de ander voor bridgeclub Oog in Al (BCO). Nou valt het in de praktijk wel mee met de animositeit tussen de twee sterkste bridgeverenigingen in de Domstad en zijn  veel spelers lid van beide clubs, maar als de degens gekruist moeten worden is er natuurlijk altijd sprake van een prestigestrijd.

Op het bergachtige Madeira heerst verbroedering. Winkel en Van den Bergh spelen samen, moeten op de eerste dag hun draai nog vinden maar rukken allengs op om op de derde dag de allerhoogste score te boeken van de bijna 200 deelnemende paren. Het brengt hen op de zeventiende plaats in het eindklassement.

Voor dé verrassing van het parentoernooi, en zeker voor de afvaardiging uit de regio Utrecht, tekenden Arjen Salari en Hans van Ommeren. Met een ongelooflijke 70 procent op de eerste dag legden ze de basis voor de uiteindelijke vierde plaats. ‘De orkaan die enkele nachten over het eiland joeg hadden wij in de rug,’ aldus een glunderende Salari. Maar geluk moet je ook afdwingen en dat deden ze met uitstekend spel. Het Culemborgs-Utrechtse duo leverde in het internationale deelnemersveld een prestatie van formaat.

Ondanks de vele wereldtoppers blijft de sfeer erg gemoedelijk. Natuurlijk dankzij de vakantie-achtige ambiance, maar ook omdat de organisatie een evenement nastreeft waarin bridgers van elk niveau zich thuis voelen. Gewone clubbridgers die lekker een kaartje willen leggen, maar ook fulltime professionals.

 

Perfecte combinatie

De groep uit de Utrechtse contreien wordt dan ook elk jaar groter. Wie er een keertje geweest is,  is meteen verkocht en de enthousiaste verhalen maken ook anderen nieuwsgierig. Bij het 20-jarig jubileum van het festival dat gehouden wordt in de hoofdstad Funchal waar stervoetballer Ronaldo een eigen museum heeft, waren ze afkomstig uit Utrecht, Nieuwegein, Amersfoort, Houten en Culemborg. ‘Het is een perfecte combinatie van bridge – voor menigeen de allergrootste hobby – en lekker eten en drinken voor een schappelijke prijs. Dat alles met een aangename temperatuur van boven de twintig graden. In Nederland is het in  november wel ietsje koeler,’ zegt Gerard Limmen met gevoel voor understatement.

Hij is sinds jaar en dag het aanspreekpunt voor de Nederlanders die meedoen aan de Madeira International Bridge Open. Helpt ze waar mogelijk aan een bridgepartner en geeft tips waar je niet al te duur kunt overnachten en welke trips de moeite waard zijn. Want Madeira staat bekend om de adembenemende natuur – het wordt niet voor niets het Bloemeneiland genoemd – en zijn fraaie wandelroutes. Bovendien zijn er her en der regionale, culinaire hoogstandjes te vinden.

Voor bridgers: het parentoernooi werd gewonnen door de IJslanders Magnus Eidur Magnusson en Sveinn R Eiriksson (de voormalige coach van het nationale bridgeteam en nu zelf spelend voor zijn land), die de Nederlanders Gerbrand Hop en Mark Thiele met miniem verschil klopten. Het viertallentoernooi eindigde in een zege voor het Portugese Nuno Matos team, waarin toernooidirecteur Miguel Teixeira toonde ook een aardig kaartje te kunnen leggen. Beste Nederlanders waren Hans Melchers, Monique Melchers, Bob Drijver, Bart Nab, Ricco van Prooijen en Loek Verhees, oftewel Onstein, dat als derde finishte.