Utrechts mooiste morgen van start

Wielrennen Redactie

Al jaren is de stad Utrecht het toneel van de start en finish van de Ronde van Midden-Nederland. Een van de oudste wielerklassiekers van Nederland met illustere winnaars als Jan Janssen, in 1968 de eerste Nederlander die de Tour de France op zijn naam schrijft. De entourage is regelmatig veranderd, variërend van de wielerbaan Galgenwaard tot en met de Maliebaan, maar het parcours voerde het peloton altijd over de mooiste stukjes van de provincie Utrecht.

Ook in de 62ste editie van de klassieker, ook wel Utrechts Mooiste genoemd, zal de wind wellicht tot waaiervorming leiden op de dijk. Op 26 augustus is bedrijventerrein Papendorp het decor van de start en finish van de Ronde, de finalekoers van de internationale Holland Cup.

Zowel in Nederland als het buitenland heeft de wedstrijd een reputatie opgebouwd van een lastige en goed georganiseerde koers. De afwisseling van heuvels en dijken in combinatie met de wind zorgt voor een wedstrijd die altijd een sterke winnaar kent. Zeven jaar geleden is besloten om de stap naar een internationale wedstrijd te maken om tot een sterker deelnemersveld te komen. Een noodzaak voor talent om zich voor te kunnen bereiden op de stap naar een professioneel team.

 

De Volharding

In 1952 verwierf de Ronde van Midden Nederland, ontstaan uit een initiatief van UW & TC De Volharding, het predicaat ‘klassieker’ en sinds 1993 is de vrijwilligersorganisatie omgezet in de Stichting Wielerpromotie Midden Nederland. Het is daarmee één van de oudste officiële wielerklassiekers van Nederland. De wedstrijd heeft een goede reputatie en ontving in 2012 nog een UCI juryrapport met een perfecte score.

De klassieker van ongeveer 200 kilometer wordt verreden onder auspiciën van de internationale wielerbond UCI en is ingedeeld in categorie 1.2. Dit betekent dat continentale teams, nationale teams en nationale selecties mogen deelnemen. Volgens de regels van de UCI moeten er minimaal zes internationale teams aan de start verschijnen. De teams kunnen samengesteld worden uit renners behorende tot de categorie Elite en Beloften (U23) met en zonder contract.

Hieraan kan de organisatie ruimschoots voldoen vanwege de grote belangstelling van internationale teams.