Utrechts schaaktoernooi draagt voortaan naam Henk Bloemink

Schaken Redactie

In de soosruimte van het zorgcentrum waarin hij verblijft ontbreekt een schaakbord. Een aderlating wanneer je geheugen weliswaar wat minder is geworden, maar je geest nog geenszins troebel. Henk Bloemink (96) is dit seizoen liefst 75 jaar lid van Oud Zuylen Utrecht, de club waar hij erevoorzitter is. Een delegatie zocht hem op en vertelde hem dat het Dijckzigt-toernooi voortaan zijn naam zal dragen. En, een schaakbord wordt geregeld.

Dat Dijckzigt-toernooi wordt normaal gesproken gehouden in de maand juni en zal in de toekomst verder gaan onder de naam Bloemink-vierkampentoernooi. Oud Zuylen Utrecht hoopt het dit jaar in afgeslankte vorm te kunnen organiseren. Henk Bloemink meldde zich na de bezetting bij schaakvereniging Oud Zuylen, die in 2016 fuseerde met schaakclub Utrecht. Hoe groot zijn passie voor de denksport is, blijkt wel uit het feit dat hij half Europa afreisde om te schaken.

 

Gymnasiasten kampioen

Niet alleen de oude generatie doet nog altijd van zich spreken in de Utrechtse schaakwereld. Een team van het Christelijk Gymnasium Utrecht bestaande uit Kobe Smeets, Polle van Arendonk, Leon Elferink en Koen Aubel werd Nederlands kampioen voortgezet onderwijs in de categorie leerjaren 1 en 2. Normaal zou dat NK voor middelbare scholieren gehouden worden tijdens het internationaal vermaarde Tata Steel Chess, met dit jaar als verassende winnaar Jorden van Foreest, maar vanwege het corona werd er online gestreden.

De jonge Utrechtse scholieren waren oppermachtig met als uitblinker Kobe Smeets die alle partijen won. Hij speelt bij Oud Zuylen Utrecht en Magnus Leidsche Rijn.