Utrechtse atletiekclash op Fanny Blankers-Koen Games

Atletiek Redactie

Dafne Schippers en N’ketia Seedo zullen het 6 juni tegen elkaar opnemen op de Fanny Blankers-Koen Games. De Utrechtse clash op de 100 meter is in zoverre interessant dat Schippers een belangrijke schakel is in het estafetteteam dat naar Tokio gaat, terwijl de elf jaar jongere Seedo haar kansen op deelname aan de Olympische Spelen geminimaliseerd zag worden door hardnekkig blessureleed. Ook Femke Bol komt in Hengelo in actie.

De 21-jarige Amersfoortse, Europees indoorkampioen op de 400m, maakt haar debuut op de FBK Games en is na haar komeetachtige ontwikkeling een van de trekpleisters. Bol heeft de beste persoonlijke toptijd achter haar naam staan van de atletes die uitkomen op de 400m horden. Vorig seizoen won ze op dit nummer alle Diamond League-wedstrijden waar ze aan deelnam, al ontbraken toen door het corona de Amerikaanse wereldkampioene Dalilah Muhammad en vicewereldkampioene Sydney McLaughlin. Die zijn er dus ook in Hengelo niet bij en de kans bestaat dat Bol ze pas treft in Tokio.

Op de 100m komen meer Nederlandse atletes in actie zoals Jamile Samuel, brons op de 60m EK indoor, en Naomi Sedney. Schippers bewaart goede herinneringen aan de FBK Games. Het is de plek waar ze in 2015 voor het eerst in haar carrière op de 100m onder de elf seconden liep.

De grote favoriet is evenwel de Britse Dina Asher-Smith, die zondag zegevierde in Gateshead, de eerste Diamond League-wedstrijd dit seizoen.

Lieke Klaver en Lisanne de Witte zijn de Nederlandse representanten op de 400m, Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber op deze afstand bij de mannen. Nederland werd op beide afstanden Europees kampioen indoor op de estafette, de mannen voegden er een wereldtitel outdoor aan toe.

Wereldtopper Sifan Hassan gaat zich testen op de 10.000m, de afstand waarop ze – naast de 5000m – in Tokio eremetaal hoopt te veroveren.

Wereldrecordhouder polsstokhoogspringen Armando Duplantis is ook een van de blikvangers in Hengelo. De organisatie heeft inmiddels te horen gekregen dat een beperkt aantal toeschouwers het Nederlandse atletiekgala mag bijwonen.