Utrechtse bridger Mendes de Leon eervol tweede op WK

Bridge Redactie

De jonge Utrechtse bridger Guy Mendes de Leon is met het internationale team Ventin tweede geworden op het open WK, de zogeheten World Bridge Series. Met zijn partner Thibo Sprinkhuizen ging hij strijdend ten onder in de finale tegen het Amerikaanse team Nickell. Na vijf van de zes zittingen leidde Ventin nog, maar in de laatste set van zestien spellen sloeg de ervaren Amerikaanse opponent, met verschillende oud-wereldkampioenen, toe.

In de uitputtingsslag speelde ongetwijfeld ook mee dat Nickell drie paren had en daarom kon wisselen, terwijl bij Ventin een speler vanwege familie-omstandigheden naar huis moest. Daardoor speelden Mendes de Leon-Sprinkhuizen alle wedstrijden in het Poolse Wroclaw. Het jonge Nederlandse paar was dit jaar, spelend voor ’t Onstein-3, ook al tweede geworden in de meesterklasse, de belangrijkste competitie in Nederland.

In het maandblad Bridge vertelde Mendes de Leon in een interview – als ambassadeur van de beweging BE Proud zet hij zich in voor ‘schone sport’ – dat hij sterk overweegt om fullprof te worden en die stap lijkt door dit resultaat een stuk dichterbij gekomen.

Meer bridgers uit de regio Utrecht waren in Polen present. In de finale van de open paren konden Simon de Wijs uit Doorn en Tim Verbeek uit Driebergen geen potten breken. De Wijs legde met Bauke Muller beslag op plaats 18 met 51.84 procent, Verbeek werd met gelegenheidspartner Bart Nab 33ste (49.45 procent). Kampioen werden met grote afstand de Polen Buras-Lutostanski.

Bij de vrouwen haalden Esther Visser uit Utrecht en Malene Holm Christensen uit IJsselstein de halve finales van het parentoernooi, maar het lukte hen niet door te dringen tot de finale.