Utrechtse bridgers beginnen redelijk aan nieuw seizoen in meesterklasse

Bridge Redactie

Het eerste team van de Utrechtse bridgeclub Oog in Al (BCO) is het seizoen in de meesterklasse redelijk begonnen. Van de zes wedstrijden werden er vier in winst omgezet. BCO scoorde 60,66 punten, een gemiddelde van 10,11, en staat zesde. BCO-1 bestaat uit de Utrechters Marcel Winkel-Dennis Kruis, Rob van den Bergh-Ricardo Westerbeek en Wubbo de Boer-Agnes Snellers uit Groenekan. Laatstgenoemd paar speelt al vele jaren in de meesterklasse.

De meesterklasse viertallen (teams) is de belangrijkste bridgecompetitie in Nederland. Plaats van handeling is denksportcentrum Den Hommel in Utrecht. Vorig jaar werd de competitie vanwege het corona gecanceld. In 2019 werd ’t Onstein-1 landskampioen. Dat gebeurde overigens op grond van het resultaat in de reguliere competitie nadat de finale tegen ’t Onstein-2 onbeslist was gebleven. Bij ’t Onstein-1 speelt Simon de Wijs uit Doorn. Andere regionale bridgetoppers in de meesterklasse zijn Tim Verbeek uit Driebergen (’t Onstein-2), Guy Mendes de Léon uit Utrecht (’t Onstein-3), Kees Bakker uit Utrecht (Hok) en het voltallige team van BCO.

De reguliere competitie bestaat uit drie weekends, waarin een dubbele round robin wordt afgewerkt. Alle teams komen elkaar dus tweemaal tegen. Daarna wordt het veld gesplitst. De eerste vier gaan door naar de halve finale, de overige zes teams komen in een degradatiepoule. Al een aantal jaren wordt de meesterklasse gedomineerd door gesponsorde teams van ’t Onstein en Het Witte Huis met louter professionals in de gelederen. Dat een clubteam zoals BCO op het hoogste niveau acteert is dan ook een compliment waard. Dat geldt overigens ook voor Nijmegen en Theseus uit Tilburg.

Bij BCO-1 speelt dit jaar een nieuw paar, Marcel Winkel en Dennis Kruis, overigens geen onbekenden in het Utrechtse bridge en ervaren rotten. Wubbo de Boer-Agnes Snellers en Rob van den Bergh-Ricardo Westerbeek waren er ook voorgaande jaren bij.

BCO begon de competitie tegen het gerenommeerde Hok, met daarin ook twee bridgers die bij BCO spelen, Kees Bakker en Pim Coppens. Het Amsterdamse team kreeg een ongenadig pak slaag van de Utrechters: 18,44 – 1,56. BCO kreeg zelf een pak rammel in de vierde wedstrijd, maar herstelde zich om in de laatste wedstrijd van het weekend opnieuw een oorwassing te krijgen. ’t Onstein-2 gaat na het eerste weekeinde aan de leiding. Theseus staat verrassend tweede en Nijmegen derde. De verschillen zijn echter nog niet zo groot.