Utrechtse Els Visser wint Iron Man Maastricht

Triathlon Redactie

Els Visser (28) heeft zondag Ironman Maastricht op haar naam geschreven en daarmee ook de Nederlandse titel Long Distance gewonnen, dat gelijktijdig met de Ironman werd gehouden. Visser pakte halverwege het fietsen de leiding en stond die niet meer af. Na 9:31:06 kwam ze over de streep, met een voorsprong op van drie minuten op de nummer 2 Yvonne van Vlerken.

Visser werd in Haren (Groningen) geboren en vertrok naar Utrecht waar ze medicijnen studeerde en sportte bij Hellas. Pas na haar studie ging ze aan zich meer ontwikkelen in de sport en vond een uitdaging in de triatlon. Ze woont sinds kort in Australië om te trainen voor een leven als professioneel triatleet, haar uitgestippelde pad als chirurg aan het UMC (tijdelijk) verlatend.

 

Parcours

Het 3,8 km lange parcours van de Iron Man Maastricht bestaat uit één ronde zwemmen in de rivier de Maas. Het aansluitende 179 km lange fietsparcours bestaat uit twee rondes van 89 km door Maastricht en het Limburgse land. De route loopt via de Bemelerberg (Eijsden Margraten) en de Hallembaye (Bassenge). Het parcours omvat ongeveer 1194 hoogtemeters. Het afsluitende 42,2 km lange loopparcours bestaat uit vier rondes van 10,5 km door de stad Maastricht. Dat parcours omvat ongeveer 280 hoogtemeters.

Omdat ze nog niet erg lang voor de triatlon traint, kwam Visser met een enorme kreet van geluk over de finish. Vlerken finishte als tweede in een tijd van 9:34:55, het brons ging naar Sonia Bracegirdle (Nieuw-Zeeland) in een tijd van 9:38.29.