Utrechtse Esther Visser maakt debuut in Nederlands team

Bridge Redactie

Esther Visser maakt in augustus haar debuut in het Nederlands vrouwenteam. De Utrechtse, die bridge speelt bij BCO in Utrecht en bij DS’16 in Driebergen, is met haar partner Malene Holm Christensen uit IJsselstein opgenomen in de Nederlandse selectie die kwalificatie moet afdwingen voor het WK. Ook in het open (mannen)team is de regio Utrecht vertegenwoordigd. Simon de Wijs uit Doorn is met zijn partner Bauke Muller al vele jaren een steunpilaar in TeamNL.

De online kwalificatiewedstrijden zijn het belangrijkste topbridge-evenement sinds het uitbreken van corona. Internationale kampioenschappen werden allemaal gecanceld. Wel worden er sterk bezette online bridgetoernooien gehouden, maar daar zijn er geen titels te winnen.

Dat gebeurt wel volgend jaar in Italië. De Bermudabowl is het WK voor landenteams bij de open teams, de vrouwen strijden om de Venicecup. Behalve het open en het vrouwenteam komen over ruim een maand – om precies te zijn van 23 tot en met 28 augustus – ook het senioren en het gemengd team in actie in de hoop een ticket te kunnen bemachtigen naar Italië. Bij het gemengd team fungeert Toine van Hoof uit Utrecht als non-playing captain.

 

Onafhankelijke waarnemers

In het verleden konden landen zich op het EK kwalificeren voor het WK. Omdat er geen EK is gehouden is er nu dus een online kwalificatie. Alle landen die willen deelnemen verzamelen hun spelers (in eigen land) op een centrale plaats waar elke bridger met zijn eigen computer speelt. Onafhankelijke waarnemers zorgen ervoor dat er eerlijk gespeeld wordt. Het online bridge staat nog in de kinderschoenen en de geur van valsspel heeft de afgelopen maanden geregeld voor opschudding gezorgd. De landen die bij de eerste acht eindigen, plaatsen zich voor het WK. Er wordt in Nederland gespeeld in denksportcentrum Den Hommel in Utrecht.

De Nederlandse teams worden gevormd door de volgende paren. Open: Bob Drijver-Bart Nab, Bauke Muller-Simon de Wijs, Ricco van Prooijen-Louk Verhees. Vrouwen: Carla Arnolds-Sandra Kolen, Malene Holm Christensen-Esther Visser, Martine Verbeek-Els Witteveen. Senioren: Willem van Eijck-Willem Gosschalk, Jan Kolen-Ton Lucassen, Tjali Tuwanakotta-Jan Verhees. Mixed: Elly Schippers-René Stienen, Renée Verdegaal-Mark Thiele, Marina Witvliet-Jan van Cleeff.