De Utrechtse goalgetter is uitgestorven

Voetbal Ton de Ruiter

Utrecht is de stad met de hoogste spits (112 meter) en tevens de geboortestad van spitsen die het maken van doelpunten tot specialiteit hebben. Doelpuntenmachines met snelheid, lengte, hersens, kracht, techniek en dynamiet in de benen. Legendarische voetballers, we zetten ze op een rijtje.

Jan Vos (UVV) maakt in het Nederlands elftal op de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm vijf doelpunten tegen Finland.

Wout Buitenweg (UVV, Hercules) scoort 14 goals in 11 interlands, een gemiddelde van 1,273 per wedstrijd.

Piet van Reenen (UVV, Ajax) produceert voor de Tweede Wereldoorlog 303 doelpunten op het hoogste niveau en is met 273 topscorer aller tijden van Ajax.

Piet Dumortier (DOS) overlijdt op 5 april 1945 – een maand voor het einde van de oorlog – op 29-jarige leeftijd. De beste van allemaal volgens degenen die hem in actie zagen.

Dirk Lammers (DOS) is een snelle midvoor in de kampioensploeg van 1958. Op 14 december van dat jaar maakt hij zes doelpunten in 1 wedstrijd tegen SHS en doet dat met een gebroken kaak.

Ton van der Linden (DOS) maakt 204 doelpunten in de Eredivisie en staat vijfde op de eeuwige ranglijst achter Willy van der Kuylen, Ruud Geels, Johan Cruijff en Kees Kist.

Frans Geurtsen (Velox) is namens DWS topschutter in de Eredivisie in 1964 en 1965 en maakt 100 goals in de hoogste afdeling.

Hennie van Egdom (Elinkwijk) leefde niet altijd even serieus, maar vindt het doel bij de Zuilenaren 12 keer in de Eredivisie en 63 keer in de Eerste Divisie.

Leo van Veen houdt DOS in de eredivisie en is acht seizoenen topscorer van FC Utrecht met 154 treffers in totaal. Joop van Maurik is een krachtmens, scorend voor Velox, Holland Sport, HVC, FC Utrecht en FC Amsterdam.

Marco van Basten wordt viermaal topscorer (1984, 1985, 1986, 1987) namens Ajax en is ook bij AC Milan trefzeker.

Willy Carbo volgt bij FC Utrecht Leo van Veen op als topscorer en maakt in de beginjaren tachtig in totaal 43 doelpunten.

John van Loen bezorgt zijn club de eerste hoofdprijs – bekerwinst in 1985 – en maakt 50 doelpunten voor FC Utrecht. In 1988 is hij met 13 doelpunten topscorer bij de FC.

 

Opgedroogd

Het einde van een tijdperk moet je 30 jaar later constateren. De Utrechtse doelpuntenmaker is uitgestorven. In het Nederlands elftal scoort Marco van Basten in stadion Galgenwaard op 30 mei 1992 een van de vier goals tegen Wales.

De volgende treffer van een Utrechter in Oranje noteren we op 11 oktober 2003 bij Nederland – Moldavië (5-0). De jonge Wesley Sneijder is 11 jaar later de maker. Geen spits, wel sluw, tweebenig, behendig, klein van stuk, groot van daden. Een aanvallende middenvelder die zijn doelpunten meepikt.

De opgedroogde vijver heeft vooral gevolgen voor FC Utrecht. De club moet voor de meest vooruitgeschoven positie al dertig jaar de markt op. Wlodi Smolarek is in 1990 de eerste buitenlandse topscorer. De Pool is buitenspeler in de nationale ploeg maar wordt door trainer Ab Fafié heel slim gebruikt in een systeem met twee spitsen. Smolarek is ook in de volgende twee seizoenen de meest scorende aanvaller.

Na John van Loen in 1988 worden Marco Boogers (11), Erik Willaarts (9), Edwin de Kruijff (7),  Edwin Gorter (12), Hans Visser (6) en Michael Mols (3 keer op rij: 12, 16 en 20) gekroond tot FC-topscorer. De totalen tussen haakjes geven aan dat het soms  armoe troef is. Utrechter Raymond Graanoogst deelt de schuttersprijs in 1996 met Hans Visser.

Ook in de nieuwe eeuw lukt het FC Utrecht niet een doelpuntenmaker op te leiden. Inmiddels vissen ook de topclubs fanatiek in deze vijver en ook zij slaan de goudvis niet aan de haak. Hij is er dus niet, uitgestorven.

In 17 seizoenen is de productiefste FC-speler negen keer een buitenlander. Didier Martel (8 doelpunten in 2000) wordt opgevolgd door Igor Gluscevic (2 keer, 19 en 15 doelpunten), Stefaan Tanghe (9), Tom Caluwé (7), Jacob Mulenga (2 keer, 8 en 14) en Sebastien Haller (2 keer, 11 in een half seizoen en 17).

In 2011 delen Jacob Mulenga, Edouard Duplan, Alexander Gerndt en Frank Demouge de schuttersprijs met 7 treffers. Zeven keer zijn het van elders gekomen Nederlanders die de meeste doelpunten maken. Dirk Kuijt (20), Hans van der Haar (9), Robin Nelisse (2 keer, 9 en 16), Cedric van der Gun (10), Ricky van Wolfswinkel (15) en Jens Toornstra (12).

Utrechtse doelpuntenmaker zijn er bij FC deze eeuw maar mondjesmaat. Alje Schut  scoort in 13 seizoenen negen keer, Rick Kruys komt tot zes treffers, Jean-Paul de Jong, Rodney Sneijder en Daan Bovenberg tot drie, Anouar Kali tot twee en Gianluca Nijholt scoort eenmaal. Twee verdedigers en vijf middenvelders.

Het laatste doelpunt van een Utrechter komt van de voet van Anouar Kali op 27 januari 2013. In de 48e minuut opent de verdedigende middenvelder de score tegen Willem II, zijn huidige werkgever.

Waarom deze terugblik? De FC heeft in de winterstop Zakaria Labyad aangetrokken. Utrechter, jeugdspeler bij Elinkwijk, contractspeler bij PSV, Sporting Lissabon, Vitesse en Fulham. 35 doelpunten in 161 officiële wedstrijden.

De Marokkaanse internationaal  moet nog wedstrijdfit worden, maar moet daarna Anour Kali als laatste Utrechtse doelpuntenmaker af kunnen lossen. Misschien zondag al, een invalbeurtje tegen Ajax en dan de winnende maken.

Een droomdebuut.

 


Wil je dit artikel nog eens rustig op papier nalezen? Bestel deze editie