Utrechtse ijshockeyster al jaren international

IJshockey Roberto Cancian

Al op vijfjarige leeftijd stapte ze het ijs op omdat ze graag wilde ijshockeyen. Na haar aanmelding bij IJCU Dragons in Utrecht ging het hard met Nicky Tjin A Ton. De studente Pedagogische Wetenschappen kwam met de sport in aanraking doordat haar ooms ook actief waren als ijshockeyer. ‘Zodra ik oud genoeg was, hebben mijn ouders me aangemeld bij de Dragons en dat is nog steeds mijn club’, geeft de Utrechtse aan.

De nu 20-jarige Tjin A Ton, die een Surinaamse vader en een Canadese moeder heeft, is zelfs al jaren international en heeft al de nodige WK’s achter haar naam staan. ‘Ik speelde mijn eerste wereldkampioenschap toen ik zestien jaar was. Daarvoor had ik al een aantal toernooien en andere interlands gespeeld. Het precieze aantal interlands zou ik eigenlijk niet eens weten.’

Als rechter ‘winger’ is ze aanvallend vooral gevaarlijk door haar snelheid. Toch wil ze nog stabieler te worden. ‘Bij het vrouwenijshockey zijn er niet echt veel mogelijkheden om er je beroep van te maken, wel is anderhalf jaar terug de National Womens Hockey League (NWHL ) gestart waar professioneel gespeeld wordt. Dat is nog wel in ontwikkeling.’

Bij de vrouwen mag er niet ge(body)checkt worden zoals bij de mannen. Het zorgt er voor dat het meer op techniek aan komt en minder op hard fysiek spel. Wie weet brengt dat de snelle en behendige Nicky Tjin A Ton wel overzee.

Haar droom is echter de Olympische Spelen. ‘Dat mag toch? Ik ben erg trots op mijn plek in het Nationaal Vrouwenteam. Ik heb mooie ervaringen, leer veel, maak onderdeel uit van een prachtig team en vertegenwoordig mijn eigen land.’

Voor het WK in 2014, in Letland, werd een crowdfundingactie opgezet om deelname mogelijk te maken. Het leverde 10.000 euro op. ‘Wij eindigden als vierde en bij het volgende WK in China zelfs als tweede. Het goud was zo dichtbij.’

Vorig  jaar waren de verwachtingen bij het WK in Italië dan ook huizenhoog. Nederland eindigde in 2016 echter teleurstellend als laatste. ‘We blijven keihard werken en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.’

In februari speelt Tjin A Tonmet het Nederlandse team twee oefeninterlands in en tegen Polen. ‘In april gaan we naar het WK in Zuid-Korea, in het stadion en volgens mij ook het olympisch dorp van de winterspelen die in 2018 gehouden worden. Dit is voor Zuid Korea een test voor de winterspelen.’

Een bittere pil voor Nederland echter is dat het er in 2018 niet bij zal zijn op de Spelen. Als voorbereiding op het WK speelde Nederland in november 2016 in Spanje al een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, ‘Hier zijn we helaas niet doorheen gekomen doordat we verloren van Italië. Via die pre-olympische kwalificatietoernooien, daar moet je er als winnaar doorheen komen om je samen met de toplanden te kunnen plaatsen.

Nu is het dus zaak een aantal toernooien te spelen en ons te richten op de competitie die komende maand weer begint.’ Dan moet de droom over vier jaar maar uitkomen voor Nicky Tjin A Ton. ‘Daar gaan we zeker voor.’