Bijschrift: Martine van Woudenberg (wit shirt): ‘Aruba is het summum van beachtennis. Als je de sfeer wilt proeven en wilt weten wat de sport inhoudt, moet je daar heen.’ Foto Geert Lommers/Utrechtse Sportkrant.

Utrechtse Martine van Woudenberg is pionier in beachtennis

Tennis Bert Kous

‘Van de zomer was ik bij de Olympische Spelen en zat ik op de tribune bij het beachvolleybal te kijken. Ik bedacht me dat als er in de pauzes even gebeachtennist zou worden, al was het maar een minuutje, het publiek minstens zo enthousiast zou zijn als voor beachvolley. Een mooiere reclame voor mijn sport kon ik me niet wensen.’

Aan het woord is de Utrechtse Martine van Woudenberg, sinds een jaar of drie beachtennisfanaat. ‘Ik heb vrijwel mijn hele leven getennist. Eerst in Leersum, waar ik ben opgegroeid. Later, tijdens mijn studietijd, in Maastricht, Amsterdam en Utrecht. Een jaar of drie geleden werd ik door een teamgenoot geattendeerd op beachtennis.’

Van Woudenberg was meteen verkocht. ‘Het combineerde twee van mijn grote passies; ik heb ook veel op en aan zee doorgebracht en hou ervan de mooie stranden op te zoeken en daar dan actief te zijn.’ Ze ging met haar teamgenoten een paar toernooien spelen om de sport te leren kennen. ‘Ik vond het heerlijk. Met blote voeten in het zand met uitzicht op zee, geweldig.’

Beachtennis is in Nederland een kleine sport en het kostte de Utrechtse, 9e op de Nederlands ranking,  dan ook niet veel tijd om in de landelijke top-tien terecht te komen. Internationaal groeit de sport echter als kool, weet Van Woudenberg in het dagelijks leven video-editor in Hilversum. ‘Het is ontstaan op Aruba, maar ook in Venezuela en Brazilië wordt het veel gespeeld. In Europa is Italië het topland. Daar is het heel normaal om na je werk met je racket naar het strand te gaan. In de laatste internationale toernooien waren de …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.