Utrechtse parasporter Fedde Benedictus naar WK Paraklimmen

Sportklimmen Redactie

Van 11 tot en met 16 september vertegenwoordigt Fedde Benedictus Nederland tijdens het WK Paraklimmen in het Oostenrijkse Innsbruck. Hij zal in de RP1 starten, wat staat voor beperkt bereik, kracht of stabiliteit. Zijn collega Renske Nugter uit Wervershoof start in de RP2 categorie en Mees Vooijs uit Nijmegen in de AU-2 (categorie ‘onderarm geamputeerd’).

Op 7 en 8 juli jl. namen de drie sporters nog deel aan de Paraclimbing Masters in het Oostenrijkse Imst als voorbereiding op het WK. Mees Vooijs klom daar zijn eerste internationale wedstrijd en legde meteen beslag op de tweede plek. Fedde Benedictus werd vijfde en Renkse Nugter won het brons.

 

Benedictus

Fedde Benedictus. Foto NKBV

De paraklimmer Benedictus is halfzijdig spastisch als gevolg van een hersentumor en heeft daardoor tevens beperkt zicht. Naast zijn werk als redacteur van een wetenschappelijk tijdschrift doet hij onderzoek als phd-student in de filosofie van de natuurkunde en bekwaamt hij zich verder in het sportklimmen.

Via overkoepelende klimvereniging NKBV laat de atleet weten: ‘Alle tijd en energie die ik over heb stop ik in de klimsport. Ik vind het geweldig om samen met andere klimmers te discussiëren over hoe een bepaalde route het beste geklommen kan worden, om vervolgens op eenzame hoogte heel even alles om me heen te vergeten en alles op alles te zetten om die bovenste greep te halen.’

De 35-jarige sporter vervolgt: ‘Voor mij is paraklimmen begonnen als manier om halsbrekende toeren uit te halen zonder het risico te lopen om daadwerkelijk mijn hals te breken (je zit immers aan een touw). Toen ik begon met klimmen was het mijn doel om beter te leren klimmen dan mijn broer (mijn broer heeft een voordeel: hij heeft geen hersentumor). Dit jaar, zo’n vijf jaar later, ben ik toegelaten tot het officiële paraklim-team van Nederland. Mijn ambitie is om in 2020 mee te doen aan het paralympisch klimmen in Tokio. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als ik daar een goede prestatie verricht, maar als ik eerlijk ben hoop ik vooral dat ik tegen die tijd eindelijk beter kan klimmen dan mijn broer. Mijn motto: per aspera ad astra!’(vrij vertaald: door moeilijkheden te overwinnen wordt het uiteindelijke doel behaald; de top is slechts bereikbaar als er moeilijkheden overwonnen worden, red).

 

Categorieën

Bij het paraklimmen verloopt een wedstrijd iets anders dan bij een regulier kampioenschap. Zo worden alle routes toprope geklommen, wat inhoudt dat de touwen al in de routes hangen . Daarnaast zijn er verschillende categorieën, zoals blind/slechtziend, amputatie arm of been, en gelimiteerde reikwijdte, kracht of stabiliteit (RP). Omdat deze categorieën weer onderverdeeld zijn op zwaarte, zijn er in totaal tien verschillende categorieën. Voor een WK moeten in elke categorie minimaal zes deelnemers mee doen, met vier verschillende nationaliteiten.

 

Olympische Spelen

Het WK in Oostenrijk is van de grote toernooien in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio, waar in 2020 de 20 beste vrouwen en 20 beste mannen ter wereld zullen uitkomen. In Tokio bestaat het wedstrijdformat uit een gecombineerde vorm van de drie klimsportdisciplines (Lead, Speed en Boulder). In Innsbruck komen de Nederlanders uit in de discipline Lead, boulder en de ‘combi’, de discipline die alle drie de klimdisciplines combineert en die het meest weg heeft van het format van Tokio in 2020.

 

Programma

WK Paraklimmen schedule-kletter-wm-innsbruck-tirol