Utrechtse powerzussen in de lift richting WK

Powerliften Willem van der Steeg

De Utrechtse zussen Iris en Ilrish Kensenhuis bestormen de Nederlandse powerlifting wereld. In juni behaalden beiden goud in hun gewichtsklassen tijdens de DRC CUP, waar bijna 200 lifters streden om kwalificatie voor het NK in december. Daarnaast schreef Ilrish, de jongste van de twee, geschiedenis door een deadlift van liefst 210 kg van de grond te tillen.

Dat betekende de grootste deadlift ooit door een vrouwelijke powerlifter in een Classic Open wedstrijd van de Nederlandse Powerlifting Bond. Het WK halen is het ultieme doel van de zussen.

Powerlifting is een krachtsport waarbij op de onderdelen kniebuigen, benchpress en deadlift een maximale krachtoefening wordt uitgevoerd. Vervolgens worden de kilo’s bij elkaar opgeteld en rolt er, ook rekening houdend met het gewicht van de deelnemer, een puntentotaal uit.

Hoewel de zussen tot de grootste talenten binnen Nederland behoren, zijn ze nog niet lang actief in deze sport. Ilrish, 31 jaar en theatermaakster van beroep: ‘Ik heb eerst allerlei andere sporten geprobeerd, zoals judo en jazzballet, maar daar had ik niet de echte passie bij en het voelde wat verplichtend. Het voelde een beetje als tegenprestatie: als ik sport, kan ik dit eten.

Sport was meer een middel om er goed uit te blijven zien. Die benadering wilde ik eigenlijk wel loslaten en via social media kwam ik erachter dat er zoiets als powerliften bestond. Eind 2015 ben ik online een coach gaan zoeken. Ik kwam terecht bij Floris van Melis, zelf vroeger lid van het Nederlands team. Ik stuurde gewoon een mail: hé, hallo, ik ben Ilrish en ik wil gaan powerliften. Bij die andere sporten had ik namelijk wel gemerkt dat ik sterk ben.’

Zus Iris vult aan: ‘Ze is beresterk en dat uit zich nu in deze sport. Zelf heb ik eerst onder andere aan basketbal en kickboksen gedaan en via mijn zus ben ik met powerliften in aanraking gekomen.’

 

Maling hebben

Beide vrouwen doen aan ‘classic’ powerlifting, wat wil zeggen dat zij tillen zonder ondersteunende kleding. Naast classic bestaat er namelijk ook ‘equipped’ powerlifting, een variant waarin er een ondersteunend squatpak, kniebandage, een bankdrukshirt en een deadliftpak wordt gedragen en waarbij lifters vaak nog grotere hoeveelheden gewicht verplaatsen dan bij classic het geval is.

Ilrish komt uit in de klasse 84+ kg, Iris in de klasse -84 kg. ‘Wat je merkt is dat veel vrouwen nog bang zijn om de sportschool in te lopen. Het kan er intimiderend uitzien met gespierde mannen enzo om je heen. Maar daar moet je je niks van aantrekken. Gewoon beginnen en maling aan hebben. Wij zijn ook ooit met een lege halter begonnen. Je ziet nu wel dat de sport groeiende is, zeker ook bij de vrouwen’, aldus Iris, 34 jaar en projectmedewerker in het onderwijs.

Toch kunnen mannen nog wel eens onwennig aankijken tegen vrouwen die powerliften. Volgens de zussen Kensenhuis zijn er eigenlijk twee stromingen. ‘Er zijn mannen die het fantastisch vinden en je gewoon beschouwen als ‘one of the guys’ en je hebt mannen die de behoefte voelen om continu de krachten met je te meten. Dat zijn ook de types die met opmerkingen komen als, ik ben blij dat het mijn vriendin niet is, anders had ik thuis niks te vertellen.’

Powerliften is een individuele sport, waarbij je het beste uit jezelf probeert te halen, stellen ze. Toch geeft het feit dat ze het samen doen een meerwaarde. ‘We gunnen elkaar de hele wereld, maar we kunnen elkaar wel tot het uiterste drijven. Soms denken anderen dat we dan ruzie staan te maken. Ik weet echter welke knop ik in moet drukken om het beste uit mijn zus te halen. Ja, soms kan dan wel de vlam in de pan slaan en met al die gewichten in de buurt is dat niet de beste situatie’, lacht Iris.

Ilrish vult aan: ‘In eerste instantie is ze mijn zus, maar ze is ook mijn vriendin. In vriendschap is eerlijkheid belangrijk. Stel dat het in technisch opzicht ‘ruk’ is bij haar, dan zeg ik dat gewoon. Die eerlijkheid is een meerwaarde, plus dat we samen kunnen optrekken. En bovenal, we hebben dezelfde liefde voor de sport.

Ilrish (rechts) en Iris Kensenhuis: ‘Het beste uit jezelf halen, maar ook heel blijven’. Foto: Kees Rutten / Utrechtse Sportkrant

 

Geselecteerd

De zussen zijn door de Nederlandse Powerlifting bond geselecteerd deel te nemen aan de West-Europese kampioenschappen die op 14 september in het Luxemburgse Hamm worden gehouden. Ilrish Kensenhuis was in december 2016 de eerste Nederlandse vrouw
die de 200 kg barrière doorbrak met een record deadlift van 201 kg. Later deed ze daar met een lift van 210 kg nog een schepje bovenop. Iris: ‘De wedstrijd in Luxemburg wordt onze eerste internationale wedstrijd. We treden dan als het ware voor het eerst naar buiten toe. De bond pikt ons nu ook op en we krijgen dan tevens coaching van de bondscoach.’

Tot op heden hebben de twee voornamelijk alles zelf moeten regelen. ‘We omringen ons wel met mensen waarvan we denken dat ze ons kunnen helpen, zoals oud-bondscoach Wim Wamsteeker. Als sporter moet je ook kijken naar mensen die dit voor jou deden, van die ervaring kun je leren’, aldus Ilrish.

Hoewel het EK halen het eerste doel is voor de powerlifters, is het uiteindelijke doel om op het WK te staan. ‘Wat Iris net over mij zei, dat geldt ook voor haar. Ook zij is beresterk, want ze trok ook al 200 kg en met haar puntentotaal komt ze nu al in de buurt van de WK-norm. We willen het maximale bereiken en dus willen we ook naar het WK. Daar werken we hard voor’, zegt Ilrish.

‘Ja, inderdaad’, onderbreekt Iris, ‘We trainen ongeveer 15 uur in de week en soms moet ik om half 11 ’s avonds nog gaan kijken waar ik eten kan halen, omdat ik weer eens vergeten ben om de koelkast te vullen. Mijn doel is sterker worden en mijn missie is heel blijven. Ik wil dit nog zo lang mogelijk doen en op internationaal niveau meetellen. Het lijkt mij schitterend om ervaringen in het buitenland op te doen, meer van de wereld te zien en om dit samen met mijn zus te delen. Als we daarnaast nog iets terug kunnen geven aan de sport doordat mensen geïnspireerd raken, zou dat helemaal mooi zijn.’

Ilrish: ‘Ja, dat zegt Iris wel goed. Het gaat erom dat je het beste uit jezelf probeert te halen. Of ze nou paars, blauw of geel zijn, ik zou het heel tof vinden als bijvoorbeeld een 9-jarig meisje iets van zichzelf in ons herkent en denkt, hé, dat kan ik ook.’

 

 

Enkele termen toegelicht:

Powerlifting: de krachtsport waarbij je in één keer zo veel mogelijk gewicht verzet bij de squat, bench press en deadlift. Iedere atleet krijgt hiervoor per discipline drie pogingen om deze correct uit te voeren.
Deadlift: optillen van een zeer zwaar gewicht in een voorovergebogen stabiele houding, waarbij ook de knieën zijn gebogen, de benen en armen gestrekt en de schouderbladen naar achteren wijzen. Neerleggen mag na een signaal van de scheidsrechter.
Benchpress: een oefening waarbij een bepaalde weerstand, een gewicht, moet worden overwonnen, liggende met de schouderbladen, billen en het hoofd op een speciale bank. Het gewicht moet na het laten zakken, stil op de borst liggen voordat het op aangeven van de scheidsrechter weer uitgedrukt mag worden.
Squat: een kniebuiging waarbij de halter op de achterkant van de schouders/bovenrug rust en men buigt, vervolgens “zit” tot de vereiste diepte is bereikt, en weer rechtop tracht te komen.
DRC CUP: open powerlifting classic wedstrijd.