Utrechtse renners CS030 op weg naar WK in Italië (1)

Wielrennen

Op 2 september wordt in het Italiaanse Varese het WK Gran Fondo gehouden. De Utrechtse wielrenvereniging CS030 heeft voor die mondiale titelstrijd een speciale ploeg opgericht, het CS030 Gran Fondo Team (CGT). De Utrechtse Sportkrant volgt de komende maanden het CGT in aanloop naar Varese. Deel 1: Wat is Gran Fondo?

Gran Fondo’s, ook wel cyclo’s genoemd, zijn wielerwedstrijden voor amateurs die qua zwaarte lijkten op de Touretappes in de Alpen en Pyreneeën. De Marmotte en de Maratona zijn de populairste wedstrijden en kennen zo’n 10.000 deelnemers. In Varese gaan de beste renners met elkaar de strijd aan op het WK dat gehouden wordt onder auspiciën van de UCI, de internationale wielrenunie.

Het mogen dan amateurrenners zijn, het zijn wel fanatieke amateurrenners – soms zelfs oud-profs – die bereid zijn (veel) in hun sport te investeren. Volgens trainer Jos Meijer zijn de ambities groot bij de Utrechtse equipe, die uit twaalf mannen bestaat in de leeftijdsgroep van dertig tot veertig jaar. ‘De meeste renners zijn al sinds eind 2017 in training. Om ons optimaal voor te bereiden hebben we een trainingsschema waarbij we trainen op vermogen. We zijn in de wintermaanden naar Tenerife en Girona geweest, waardoor we in die periode onder goede omstandigheden konden blijven trainen. Vaak krijgen we te horen dat we té fanatiek zijn. Onze vriendinnen zijn vanwege al die uren op de fiets ook niet altijd even blij met ons… Maar ja, het is wel het WK hè, daar wordt snoeihard gereden.’

Voordat de mannen naar het WK kunnen is er nog een lange weg te gaan. De komende maanden vinden er wereldwijd kwalificatiewedstrijden plaats, waarvan de renners de lezers van de Utrechtse Sportkrant op de hoogte zullen houden.

 

Om de week brengt CS030 de lezers van de Utrechtse Sportkrant op de hoogte van hun voortgang richting de Wereldkampioenschappen in Italië. Dit artikel is het eerste deel van de serie.