Utrechtse renners CS030 op weg naar WK in Italië (2)

Wielrennen

Op 2 september wordt in het Italiaanse Varese het WK Gran Fondo gehouden. De Utrechtse wielrenvereniging CS030 heeft voor die mondiale titelstrijd een speciale ploeg opgericht, het CS030 Gran Fondo Team (CGT). De Utrechtse Sportkrant volgt de komende maanden het CGT in aanloop naar Varese. Vandaag in deel 2: Saint-Tropez.

Daar staat Jelle met zijn gigantische fietskoffer op Eindhoven Airport. Helemaal in zijn uppie. Dat een voorbereiding van maanden niet garant staat voor een vlekkeloos wedstrijdweekend wordt pijnlijk duidelijk. Jeroen en Roland missen namelijk hun vliegtuig. Hun dag staat in het teken van een ongewilde roadtrip van 13 uur. Hoewel zitten beter is dan staan, weet iedere sporter dat dit ‘killing’ is voor de benen.

 

De kop is eraf

Gassin Golfe de Saint Tropez Gran Fondo kent met ruim 160 km en 2750 hoogtemeters een uitdagend parcours. Tel daarbij op een sterk deelnemersveld en windkrachtje 6 mistral en je weet dat het een zware dag gaat worden. Het doel van het weekend is een WK-kwalificatie afdwingen. Hiervoor moet je bij de beste 25 procent eindigen.

Het eerste wedstrijduur gaat bijzonder snel. Als het peloton bij de eerste serieuze klim aankomt, scheurt de groep aan alle kanten. Enkel Jelle kan zich in de kopgroep handhaven. Niet lang daarna wordt hij van de weg gedrukt en belandt hij languit in een droge sloot. Met bebloed gezicht herpakt hij zich en eindigt knap als 19e: goed voor WK-kwalificatie. Boven in de ranglijst prijken exotische namen als Tomasso Elettrico en Stefano Sala; crème de la crème binnen het Gran Fondo-circuit.

De rest van de vijfmans ploeg grijpt net naast de kwalificatie en zal het eind mei in Luxemburg opnieuw moeten proberen. Maar eerst is er nog werk aan de winkel. Werk dat de komende weken op de Lekdijk en de Amerongse Berg verzet zal moeten worden.