Utrechtse renners CS030 op weg naar WK in Italië (4)

Wielrennen

Op 2 september wordt in het Italiaanse Varese het WK Gran Fondo gehouden. De Utrechtse wielrenvereniging CS030 heeft voor die mondiale titelstrijd een speciale ploeg opgericht, het CS030 Gran Fondo Team (CGT). De Utrechtse Sportkrant volgt de komende maanden het CGT in aanloop naar Varese. Vandaag deel 4.

Het is zaterdag 26 mei om zeven uur in de ochtend. In de ontbijtzaal van Hotel Ibis Airport Luxemburg zitten twaalf gespannen koppen de nodige koolhydraten naar binnen te werken. Soigneur Eric probeert met wat gevatte opmerkingen de spanning te doorbreken, maar het heeft weinig effect. Vandaag is namelijk de dag waar de mannen van CS030 de afgelopen maanden keihard voor getraind hebben. Vandaag moeten ze tijdens de 155 kilometer en 2100 hoogtemeters van de Schleck Gran Fondo laten zien dat ze goed genoeg zijn om deel te nemen aan het WK in Varese.

Ze hadden, ondanks de uren die de uitbreiding van het gezin opslokte (zie deel 3), dus nog wel de gelegenheid om te trainen, maar de vraag was of het voldoende zou zijn om op het WK in Varese te mogen starten. ‘De meeste jongens van het CGT hebben al meer dan 5000 kilometer gefietst dit seizoen. Wij zijn pas net de 3000 kilometer gepasseerd,’ maakte Willem zijn zorgen kenbaar enkele weken voor de bewuste Schleck Classic. Twan zag meer kansen en vervolgde optimistisch: ‘Onze mentale weerbaarheid is goed getraind. Wellicht dat we in dat opzicht een streepje voor hebben.’

 

Tourwinnaars

De Schleck Gran Fondo kent deze laatste zaterdag in mei enkele illustere gasten. De Utrechtse renners worden vergezeld door vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain, Tourwinnaar Andy Schleck en Jens Voigt; je kan het slechter treffen. Als organisator Fränk Schleck na twee kilometer een eind aan de neutralisatie maakt, gaat het gas direct vol open op de eerste hindernissen van de dag. Iedereen overleeft de chaos van de eerste klim, maar het noodlot slaat toe op een tussenstuk langs de Moezel. Zowel Jos als Jasper rijden lek; hen rest een achtervolgingsrace.

Door het moordende tempo van voren in combinatie met de hoge temperatuur mondt de koers uit in een klassieke afvalrace. Het is de dood of de gladiolen. Enkelen handhaven zich goed in de voorste gelederen, anderen blazen zich op.

Iedereen komt moegestreden aan de finish. Het resultaat? Tjeerd, Roland en Mathijs hebben zich geplaatst voor het WK. Twan en Willem hebben het niet gered. Voor de niet-geplaatsen volgt op 8 juli een nieuwe kwalificatiepoging bij La Leggendaria Charly Gaul, een klimcyclo in Italië.