Utrechtse renners CS030 op weg naar WK in Italië (7)

Wielrennen Redactie

Op 2 september 2018 wordt in het Italiaanse Varese het WK Gran Fondo gehouden. De Utrechtse wielrenvereniging CS030 heeft voor die mondiale titelstrijd een speciale ploeg opgericht, het CS030 Gran Fondo Team (CGT). De Utrechtse Sportkrant volgt de komende tijd het CGT in aanloop naar Varese. Vandaag in deel 7: La Marmotte, de tocht der tochten in de Franse Alpen.

La Marmotte is voor veel wielrenners een magische wedstrijd. Het is een krachtmeting over de magische collen van de Glandon, Télégraphe, Galibier én Alpe d’Huez. De koers telt maar liefst 5,000 hoogtemeter en 174 kilometer en is misschien wel de meest bekende en prestigieuze cyclo. Kopman Jelle Wijnja van het CGT leverde een hele knappe prestatie door in zijn leeftijdscategorie als nummer drie het podium te halen.

 

Op het podium bij de mannen 30-39 categorie en 11e overall. Had je dit verwacht?

‘Heel kort: Nee. Vooraf had ik bedacht top 20 overall te kunnen rijden wanneer alles mee zou zitten en ik een extreem goede dag zou kennen. Dat ik uiteindelijk het podium op mocht, was een prachtige verrassing waar ik maximaal van heb genoten.’

 

Hoe was het tussen al die toppers voorin te strijden?

‘Afzien. Het was een loodzware dag. De uiteindelijke winnaar Michiel Minnaard ging vol aan op de tweede col van de dag.  We reden met een 6-mans groepje naar de kopgroep die in de vallei was ontsnapt. Dat was vol op mijn limiet koersen en hier reed ik al mijn eerste finale. Het was prachtig om met de grote namen mee te rijden, maar ik moest wel alle zeilen bijzetten om het wiel te houden. En toen moesten de Galibier en de Alpe d’Huez nog komen…’

 

Wat is het geheim achter deze prestatie?

‘Sûkerbôle! Iedereen verklaart me voor gek dat ik geen fancy sportrepen meeneem. Echter, deze Friese specialiteit bestaat uit wit brood, kaneel, gembersiroop en tot wel 40 procent suikerparels. Een uitstekende snelle energiebron. En ja, ook mentaal geeft dit me altijd een beetje extra.’

 

Gaat het je allemaal vanzelf, of moet je ook opofferingen maken om zo goed te presteren?

‘Mijn trainingsmaten beschuldigen me wel eens van natuurtalent. Mijn vriendin denkt daar heel anders over. Zij moet het bezuren wanneer ik vijf, zes keer in de week train, geen avond thuis ben, het weekend op trainingskamp ga, geen kaasplank meer nuttig en de triple laat staan omdat dit niet in mijn eetschema past.’

 

En, is het seizoen nu geslaagd?

Het WK Gran Fondo in Varese gaat op 2 september van start. Daar kan de kers op de taart worden verdiend.’