Geschiedenis herhaalt zich op de achtervolging

Sporthistorie Wielrennen Ton de Ruiter

Het is 1936, Olympische Spelen in Berlijn. Utrechter Ben van der Voort en de in Utrecht wonende Chris Kropman, beiden lid van wielervereniging De Volharding,  vormen met Zwartepoorte en Van Wees de Nederlandse ploeg op de achtervolging.

Tegenstander in de serie is de ploeg van de Verenigde Staten. Nederland is veel sterker en heeft de Amerikanen bijna ingehaald als het noodlot toeslaat. Zwartepoorte raakt het wiel van Van der Voort en valt. Kropman kan hem niet ontwijken en valt eveneens. Van der Voort en Van Wees achterhalen de tegenstander maar de opgekrabbelde derde Oranje-rijder komt na de Amerikanen over de streep.

Op de spelen van Rio (2016) overkomt het Jan-Willem van Schip. De wielrenner uit Schalkwijk rijdt de kwalificatie van de ploegachtervolging met Stroetinga, Veldt en Van der Burg. Laatstgenoemde komt in de slotronde ten val waardoor de Nederlandse baanwielrenners geen tijd neer kunnen zetten. Voor Jan-Willem van ’t Schip is het Olympisch toernooi voorbij, precies 80 jaar na het debacle van zijn provinciegenoten Van der Voort en Kropman.

Een tweede kans komt er niet voor de Utrechters. In Berlijn is Van der Voort 21 jaar. De Olympische Spelen van 1940 en van 1944 gaan niet door vanwege de oorlog. Daar had hij mogelijk kunnen schitteren. In 1948 is de Utrechter 33 jaar en te oud. Ben van der Voort wordt prof, Chris Kropman blijft amateur. In Berlijn is hij met 16 jaar de…

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.