Logo Vuelta

Utrechtse renners wonnen diverse ritten in de Vuelta

Wielrennen Hans van Ommeren

Gerard Vianen, Michel Stolker, Fedor den Hertog, Jos Schipper. Wat hebben deze vier met elkaar gemeen, behalve dat ze profwielrenner waren? Het zou zomaar een vraag in een sportquiz kunnen zijn, toegespitst op de Ronde van Spanje. Alle vier wonnen ze namelijk een of meerdere etappes in de Vuelta en gaven daarmee de ronde een Utrechts tintje.

Stad en provincie Utrecht willen dolgraag de Vuelta naar Nederland halen, daarbij nauw samenwerkend met de provincie Noord-Brabant en het gemeentebestuur van Breda. Er wordt gestreefd naar 2020. Wanneer het lukt is Utrecht de eerste stad in de wereld die een unieke trilogie voltooit. Nog nooit eerder gingen de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta a España in dezelfde stad van start. Utrecht heeft organisatorisch al kunnen warmdraaien met de Giro in 2010 en vooral de Tour in 2015.

Onlangs werd een belangrijke stap gezet in het binnen hengelen van de Vuelta. De kosten voor een Nederlandse ouverture plus een verblijf van enkele dagen worden geraamd op een slordige 15 miljoen euro. De gemeente Utrecht en de provincie Utrecht hebben toegezegd 4,2 miljoen euro voor hun rekening te willen nemen, op basis van een fifty-fifty verdeling. De stad Breda en de provincie Noord-Brabant hebben zich bereid verklaard 2,2 miljoen op te hoesten, zodat bijna de helft van het benodigde bedrag al ‘binnen’ is. Private partijen en een subsidie van het rijk moeten voor het resterende bedrag zorgen.

 

Haalbaarheidsonderzoek

Het financiële plaatje is dus nog zeker niet rond en ook is het nog wachten op het groene licht van de organisatie van de Vuelta. Toch is de uitkomst van een haalbaarheidsonderzoek een flinke steun in de rug van de initiatiefnemers. Het Vuelta-project zou ‘kansrijk’ zijn, met een ploegenpresentatie, ploegentijdrit en de finish van de eerste etappe in Utrecht. De start van die eerste etappe zou dan in Brabant zijn, met de volgende dag een volledig etappe door de zuidelijke provincie.

Net al bij de vorige twee mondiale rondes moet het wielerfestijn in Utrecht omlijst worden met tal van activiteiten op sportief en cultureel gebied. Ook wordt gedacht aan een kennisprogramma waarin onder meer masterclasses, seminars en gastcolleges zijn opgenomen. De verwachting is dat in het najaar van 2018 meer duidelijkheid kan worden verschaft aan de Utrechtse gemeenteraad.

In tegenstelling tot de Tour de France maakt de Ronde van Spanje zelden uitstapjes buiten de landsgrenzen. Wel werd al een keer eerder in Nederland gestart, in 2009 in Assen. Eigenlijk is de statuur van de Ronde van Spanje pas echt gevormd na een verhuizing van het voorjaar naar het najaar. Tot 1995 reden de Vuelta en de Giro elkaar min of meer in de wielen. De Ronde van Spanje gold als het kleine broertje van de andere twee, waarvan de geboorte ook drie decennia eerder was.

De eerste Ronde van Spanje was pas in 1935 en de eerste jaren ging het met horten en stoten. Door de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog gingen verschillende edities niet door en pas in 1946 kwamen er wat meer buitenlandse renners, voornamelijk Nederlanders en Zwitsers. Van hen haalde de Nederlander Jan Lambrichs met een derde plaats zelfs het podium.

 

Nederlandse successen

Nederlandse successen waren er vooral in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Twaalf Nederlanders reden in de leiderstrui die nogal eens van kleur veranderde: geel, goudgeel en tegenwoordig rood. René Pijnen, die vooral bekendheid verwierf als zesdaagserenner, voerde van dat dozijn het vaakst het klassement aan, 17 maal. Op de tweede plaats met 15 keer, hoe kan het anders, Joop Zoetemelk.  Op de lijst prijken ook grootheden als Hennie Kuiper, Tom Dumoulin en Jan Janssen, die evenals Zoetemelk ook de Ronde van Spanje won. Janssen in 1967, Zoetemelk in 1979.

Gerben Karstens is de Nederlander die de meeste etappes op zijn naam schreef. Hij won liefst 14 ritten. Nummer twee Mathieu Hermans kwam tot 9 zeges, waarbij hij er 6 boekte in één seizoen (1988). Die tweede plaats moet hij wel delen met Jean Paul van Poppel, wiens zoon Danny in 2015 geschiedenis schreef door eveneens een etappe in de Vuelta te winnen.

 

Regio Utrecht

Van de renners uit midden Nederland was Gerard Vianen, geboren in Kockengen, het meest succesvol. De meesterknecht van Joep Zoetemelk  ging in 1971 als eerste van het hele peloton over de finish in San Sebastian en herhaalde dat huzarenstukje een jaar later zowel in Granada als Torrelavega. Vianen overleed enkele jaren geleden, als eerbetoon aan een van de grootste renners uit de regio Utrecht is er op Hemelvaartsdag een toertocht die zijn naam draagt door het Groene Hart.

Een groot renner was ook Michel Stolker, geboren in Zuilen. Hij won op jonge leeftijd een rit in de Giro (1956) en deed dat acht jaar later in de Vuelta. Stolker haalde in 1962 in Spanje de toptien van het eindklassement, hij werd zevende. De andere twee keren dat hij in de Vuelta startte, in 1956 en in 1964, viel hij uit.

Voor Jos Schipper uit Baarn was 1978 een uitstekend jaar in de Vuelta. Hij won een rit en kwam als vijfde aan in eindstation Madrid. Fedor den Hertog, geboren in Utrecht maar opgegroeid in Ermelo, verwierf als amateur de bijnaam Iwan de Verschrikkelijke. Als prof kwam hij nooit uit de verf, wel won hij in 1977 een etappe in Spanje, waar de beklimmingen met de jaren steeds gruwelijker werden.

 

Op de Angliru roepen zelfs de beste

klimmers van het peloton om hun moeder

 

Een grote wielerronde wordt kleur gegeven door de bergen die er in zijn opgenomen en allemaal hebben ze hun klassiekers. De Tour heeft zijn ‘Hollandse’  Alpe d’Huez,  de Galibier en de Aubisque (Wim van Est), de Giro de Stelvio en Monte Zoncolan en de Vuelta de Algliru. Het ‘Beest van Asturië’ wordt niet zozeer gevreesd vanwege de lengte van de klim en het gemiddelde stijgingspercentage, maar vooral door het slotstuk naar de top. Een steil geitenpad waar de renners meer dan twintig procent voor hun kiezen krijgen en zelfs de beste klimmers van het peloton om hun moeder roepen.

Het kleine broertje is volwassen geworden.

Wie zijn nu de Nederlanders die straks succes kunnen oogsten in Utrecht en Breda? Uiteraard de beste ronderenner van dit moment, Tom Dumoulin. Maar zeker ook de in Barneveld opgegroeide Wilco Kelderman. Afgelopen jaar maakte de renner van Team Sunweb grote indruk in de door Chris Froome gewonnen 73ste editie. Kelderman, als junior rijdend voor de Utrechtse wielervereniging De Volharding, werd vierde en kan zich de komende jaren nog volop verbeteren. Fietsen onder de Dom langs een haag van supporters, hij zal er zonder twijfel naar uitkijken, de 26-jarige blonde stilist.

 

Bronnen:

wikipedia, touretappe.nl