De Utrechtse roeisters Inge Janssen (rechts) en Monica Lanz worden bij het Utrechtse stadhuis in het zonnetje gezet.

Utrechtse roeiers op de Spelen

Roeien Ton de Ruiter

Van Godfried Roëll tot Kaj Hendriks en Inge Janssen. Van de Olympische Spelen in 1932 in Los Angeles tot en met Rio de Janeiro in 2016. Regelmatig was Utrecht vertegenwoordigd op het onderdeel roeien en goed voor vele medailles.

Los Angeles 1932

De Utrechtse roeier Godfried Roëll en de in Bandung geboren Pieter Roelofsen vertegenwoordigen Nederland, Utrecht en hun vereniging Triton. In de serie worden ze derde en via de herkansing bereiken ze de finale. Ze roeien in de finale naar een vierde plaats achter Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Polen. Godfried Roëll komt op 17 maart 1934 in Zeist om bij een motorongeluk.

Berlijn 1936

Utrechter Jan Kramer roeit met Willem Jens in de twee zonder stuurman. Het duo komt door de series en plaatst zich voor de halve finale. Het is het eindstation voor het tweetal van het Amsterdamse De Hoop.

Helsinki 1952

Triton is met twee roeiers vertegenwoordigd. Rotterdammer Carl Kuntze  en Utrechter Ben Binnendijk plaatsen zich in de serie voor de halve finale, daarin wordt het duo tweede. Via de herkansing lukt het niet door te dringen tot de finale. De derde plaats achter België en Argentinië is onvoldoende.

Tokio 1964

Erik Hartsuiker en Herman Rouwé, een Noord-Hollander en een Fries, roeien naar een bronzen plak in de twee met stuurman. Jan Bos is de derde man in de boot bij het Triton-duo. De Verenigde Staten en Frankrijk zijn te sterk.

Mexico 1968

De winnaars van het brons in Tokio Erik Hartsuiker en Herman Rouwé vormen met hun Triton-clubgenoten Tom Dronkert, Berend Brummelman en stuurman Otto Weekhout een vier. In hun serie worden ze tweede, in de halve finale zesde. De derde positie in de B-finale levert een negende plaats op in de eindstand. Ook in de acht twee regionale roeiers. Maarten Kloosterboer is lid van Nereus en in Utrecht geboren. Eric Wesdorp komt niet van hier maar is lid van Triton. De acht houdt het simpel en wordt achtste.

Montreal 1976

Hette Borrias van Orca en Ans Gravesteyn van Triton dragen bij aan de finaleplaats van de vier met stuurvrouw. De Nederlandse ploeg eindigt in de slotrace op de 5e plaats. Zeistenaar Jos Ruijs, lid van Laga,  is stuurman in de vier met. Nederland haalt de finale niet en wordt vierde in de kleine finale. Goed voor de 10e positie.

Moskou 1980

Hette Borrias kan in de skiff het brons op het wereldkampioenschap van 1979 geen vervolg geven. De roeister van Orca strandt in de kwalificatie.

Los Angeles 1984

Marieke van Drogenbroek, Wiljan Vaandrager, Anne-Marie Quist, Marty Laurijsen en Catalien Neelissen hebben een druk programma. De Orca-leden roeien in de acht en in de vier met stuurvrouw. In de acht halen zij een medaille door achter de Verenigde Staten en Roemenië brons te winnen. De vier haalt de finale en roeit daarin naar de vijfde plaats. Steven van Groningen is het vijfde lid van Orca in LA. Met de dubbel vier wordt hij derde in de kleine finale en bezet daarmee de negende plaats in de eindstand. Alleen van Marieke van Drogenbroek staat de wieg in Utrecht.

Seoul 1988

Johan Leutscher van Triton heeft een plaatsje in de vier zonder stuurman. De vier haalt de halve finale maar niet de eindstrijd. In de B-finale wordt de Fries Leutscher derde, goed voor de negende plaats in het eindklassement.

Barcelona 1992

Roeister Laurien Vermulst van Triton heeft een medaille in het zicht. Met Harriët van Ettekoven, Marjan Pentenga en Anita Meiland valt de dubbel vier echter net buiten de medailles. Marie-José de Groot van Orca roeit met Rita de Jong in de dubbel twee. Het duo wordt tiende na een vierde plaats in de B-finale.

Atlanta 1996

De vrouwenacht met Marieke Westerhof van Orca, Tessa Appeldoorn van Viking en Muriel van Schilfgaarde (Linschoten) van Willem III is nog in opbouw. Voor oogsten is het te vroeg. Nederland bereikt wel de finale, maar moet daarin genoegen nemen met de 6e plaats.  Meike van Driel (Orca) start in de dubbel vier en haalt de finale. Een hoofdrol is daarin echter niet weggelegd. Nederland wordt zesde. Elien Meijer van Orca roeit in de twee zonder met Anneke Venema. Het duo wordt in de kleine finale tweede en achtste in de totaalstand.

Pieter van Andel van Triton haalt in de dubbel vier de finale niet. Na een tweede plaats in de serie en een vierde in de halve finale wordt zijn viertal verwezen naar de B-finale. Daarin worden ze tweede, tiende in totaal. Clubgenoot Laurien Vermulst haalt in de lichte dubbel twee de eindstrijd wel. Met Ellen Meliesie legt zij beslag op de 6e plaats

Sydney 2000

Met Elien Meijer (Orca), Tessa Apeldoorn (Viking) en Marieke Westerhof (Orca) is deze regio sterk vertegenwoordigd  in de vrouwenacht. De in De Bilt geboren Martijntje Quik is stuurvrouwe. Achter het gouden Roemenië roeit de ploeg naar zilver. Peter van der Noord, Marijn van Oijen, Geert Cirkel, alle drie lid van Orca, roeien in de mannenacht. De eindstrijd halen zij niet.

Joris Trooster en Robert van der Vooren roeien bij Euros in Enschede maar zijn in Utrecht geboren. Jeroen Spaans en Simon Kolkman zijn hun metgezellen in de lichte vier zonder stuurman. Het kwartet plaatst zich voor de halve finale maar wordt daarin naar de B-finale verwezen. De tweede plaats is goed voor de achtste plek in de eindstand.   

Beijing 2008

Roline Repelaer van Driel van Triton en Nienke Kingma (Driebergen, lid van Nereus) zijn roeisters in de vrouwenacht en zij komen met zilver terug uit China. De Nederlandse acht moet alleen de Verenigde Staten voor laten gaan. Voor Sjoerd Hamburger geen medaille en ook geen finaleplaats. De skiffeur van Orca wordt 2e in zijn serie en vierde in de herkansing. Door winst in de C-finale legt hij beslag op de 13e plaats. Ook voor zijn clubgenoot Geert Cirkel is er in de vier zonder stuurman geen plaats in de eindstrijd. Na winst in de serie is de vierde plek in de halve finale onvoldoende. Door tweede te worden in de B-finale legt de vier beslag op de 8e plaats.

Londen 2012

Sjoerd Hamburger heeft de skiff ingeruild voor de acht. Nederland plaatst zich voor de finale en wordt daarin achtste, ver achter het ongenaakbare Duitsland. In de vrouwenacht wel Utrechts succes. Roline Repelaer van Driel en Nienke Kingma hebben gezelschap gekregen van de in Doorn geboren Orca-roeister Claudia Belderbos en Triton-stuurvrouwe Anne Schellekens.

Achter de Verenigde Staten en Canada roeit Nederland naar het brons. De ploeg heeft in de voorbereiding veel pech gekend, Kingma heeft afgerekend met een hernia. De bronzen plak is het enige succes van de Nederlandse roeidelegatie. Inge Janssen van Orca start in de dubbel twee met Ellen Hogerwerff. Het duo haalt de finale niet en wordt in de B-finale tweede en achtste in de eindstand. Kaj Hendriks van Triton haalt met de vier zonder de eindstrijd wel. Het viertal komt niet verder dan de vijfde plaats.

Rio de Janeiro 2016

Orca en Triton kunnen na de Spelen in Rio de Janeiro opnieuw roeiers en roeisters huldigen voor medailles en finaleplaatsen. Inge Janssen van Orca verovert zilver in de vier achter winnaar Duitsland en Kaj Hendriks van Triton maakt deel uit van de bronzen Holland Acht. Tot de laatste meters strijdt Nederland met Duitsland om het zilver achter het ongenaakbare Groot-Brittannië. De vrouwenacht met Claudia Belderbos (Doorn) van Orca, José van Veen (Breukelen) van de Haagse roeivereniging Pelargos en Monica Lanz van Triton wordt in de finale vijfde. Ook Harold Langen van Triton is finalist. Met de vier roeit hij naar de vijfde plaats.