Utrechtse Sabina van Essen beste Nederlandse boulderaar

Boulderen Redactie

Sprongen met één arm en trillende benen bij een listige boulder zorgden bij het NK Boulder 2022 voor zweetdruppels op het voorhoofd. Bij zowel deelnemers als publiek. Favoriet en tevens jongste kandidaat Sabina van Essen (16) uit Utrecht ging er uiteindelijk met het goud vandoor bij de vrouwen. De Leidschendamse Don van Laere stal zijn kampioenstitel uit 2018 bij de mannen terug.

In de tot de nok gevulde Delfste boulderhal Revolt schreeuwde het uit zijn dak gaand publiek de deelnemers naar de top. Blijdschap, een tikkeltje frustratie en opluchting wisselden elkaar in een rap tempo af. De bouwers hadden spectaculaire boulders geschroefd. De Utrechtse Sabina van Essen domineerde het speelveld. Met flashes, bovenkomen bij de eerste poging, van de eerste en tweede boulder. Tot de derde boulder zijn intreden deed, de Goliath onder de boulders. Ook voor Sabina was de top niet binnen handbereik. Helaas wisten de andere vrouwen dit voordeel niet naar hun hand te zetten. De vierde en laatste boulder had voor Sabina wederom geen geheimen. Deze ongeëvenaarde prestatie leverde haar de nationale titel op. De Sittardse Amber Schiffeleers ging er met het zilver vandoor. De derde plaats ging naar Lisa Klem uit Den Haag.

Een onverwachte wending tijdens de halve finale van de mannen voerde de druk tijdens de finales goed op. De Delftse Abel Mensink wist zich als eerste te plaatsen voor de finale, waarbij hij zijn voorsprong bijna terugpakte tijdens de tweede balancerende boulder. Dit was uiteindelijk alleen niet genoeg. Krachtpatsers Don van Laere, Paul Brand en Mark Brand gingen er met de podiumplekken vandoor. Don van Laere met het goud. De Amsterdamse broertjes Brand met zilver (Paul) en brons (Mark).